Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezetvédelem a Karinthy Frigyes ÁMK-ban

  • 2010. június 18.
  • Géczy Anna
A napjaink fejlett társadalmait a valós igényeken túlmenő fogyasztási őrület jellemzi, ami a csomagoló anyagok túlzott mértékű felhasználásával jár együtt. Ezek az anyagok hasznosíthatatlan hulladékká válva teljesen elszennyezik környezetünket és óriási anyag és energia veszteséget jelentenek világszerte. Ezért létérdekünkké vált ezeknek az értéktelennek tűnő anyagoknak az ésszerű felhasználása. Iskolai műhelymunkánk eredményeként hulladékokból készített használati tárgyakat mutatunk be látogatóinknak. Például: műanyag PET palackból készült ékszereket, WC papírgurigából készült tolltartót, vázát, parafa dugóból és PET palackból készült virágcserepet, madáretetőt, papírból és műanyag kupakokból készült társasjátékot, sakkot, gyufásdobozokból készült kirakós játékot és memóriajátékot. - Dr. Kriskáné Gánóczy Anita, környezetvédelmi előadó


Budapest legészakibb szélén, Újpesten a káposztásmegyeri lakótelep első és eddig egyedüli komplex intézménye, a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ (KFÁMK), melynek fenntartója és felügyeleti szerve Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata. Az Általános Művelődési Központot 1985-ben hozták létre (1048. Budapest, Hajló u. 2-8.), 1990-től az intézményhez csatolták a Közösségi Házat is (1048. Budapest, Lóverseny tér 6.), melyben kiállításokat, közösségi programokat, tanfolyamokat tartanak. Intézményünk 1997-ben vette fel Karinthy Frigyes nevét. Művelődési Központunk sokoldalú tevékenységet folytató intézmény, melynek épületeiben bölcsőde, óvoda, kéttanítási nyelvű általános iskola (magyar-angol), közművelődési csoport, környezetvédelmi oktatóközpont, épületfenntartás, központi irányítás, valamint kerületi gyermek és ifjúságvédelem működik.

 

Iskolánkból kinőve, 1991. június 19-én megalakult a HOMOKTÖVIS Környezetvédelmi Oktatóközpont azzal a fő célkitűzéssel, hogy a korszerű környezetvédelmi és természetvédelmi ismereteket népszerűsítse a társadalomban. Oktatóközpontunk elsősorban az észak-pesti régióban található természeti- és helytörténeti értékeket, valamint környezeti problémákat igyekszik feltárni és bemutatni.

 

Iskolánk 2005 óta „Ökoiskola”, újrapályázva ismét elnyertük ezt a címet, melyet 2012-ig viselhetünk. Részt veszünk egy nemzetközi Comenius projektben 2 ír iskolával együtt. A hosszú távú együttműködés 2003 óta tart. A program lényege, hogy minimum 3 különböző országbeli iskola összefog, és valamilyen közös alkotást hoz létre a gyerekek által. A feladatok munkanyelve angol, ezen a nyelven kellett elkészíteni saját anyagainkat és feldolgozni a többi iskolától kapottakat. Az idei tanév témája a környezetvédelem.

 

2010. május 20-án és 21-én műhelymunkát szerveztünk az iskolai rajzteremben. Az „Eco-Design Project Days” mindkét napján délelőtt a 3-8. évfolyamos diákok által korábban összegyűjtött hulladékokból használati tárgyakat gyártottunk tanáraik irányításával.

 

Az elkészült darabok az emeleti galérián kerültek kiállításra. Többek között műanyag PET palackból készült ékszerek, WC papírgurigából készült tolltartó, váza, parafa dugóból és PET palackból készült virágcserepek, madáretetők, papírból és műanyag kupakokból készült társasjátékok, sakk, gyufásdobozokból készült kirakós játékok és memóriajátékok.

 

A Comenius „Local to Global” környezetvédelmi kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2010. június 7-én délelőtt került sor. Az angol és magyar nyelvű rendezvényen részt vettek kerületünk vezetői, Belán Beatrix Kulturális és Oktatásügyi alpolgármester, Molloné Dr. Balogh Éva a Közművelődési, Oktatási Bizottság elnöke és Wintermantell Zsolt a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke, valamint a partner írországi iskolák igazgatói (Sean Devlin és Peadar Quealy) és tanárai. Az eseményen ezen kívül az ELTE kutatója (Dr. Kriska György), környezetvédelmi és természetvédelmi szervezetek képviselői (Graczka Sylvia - HUMUSZ, Berényi Zsombor – MME, Dr. Király Péter – REX és Varga Péter – Magyarországi Ökoiskola Hálózat), újságírók (Újpesti Napló, Helyi Téma) és az Újpest TV munkatársai is jelen voltak. A Comenius „Local to Global” környezetvédelmi kiállításunk megnyitóját összekapcsoltunk egy nagyszabású projekt bemutatóval, melyen diákjaink és meghívott előadóink angolul számoltak be környezetvédelmi, természetvédelmi tevékenységeikről.

 

A természetet veszélyeztető globális, az egész világra kiterjedő hatásokat, természeti katasztrófákat szemléletes festményeken mutatjuk be. A természeti értékek védelme és megőrzése terén úgy gondoljuk, hogy helyi szinten is lehet komoly eredményeket elérni. Például a Homoktövis Természetvédelmi Területen és a Dunakeszi tőzegtavaknál diákjaink érdemi természetvédelmi munkát végeznek több éve. Az idei tanév tevékenységéről fényképes beszámolót készítettünk a kiállításra. A tárlat szeptember közepéig ingyenesen megtekinthető intézményünkben hétköznap 8-18 óráig.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

Dr. Kriskáné Gánóczy Anita

környezetvédelmi előadó

 

 

KARINTHY FRIGYES ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
Homoktövis Környezetvédelmi Oktatóközpont

1048 Budapest, Hajló u. 2-8.

Tel: 380-6188/13, Tel/fax: 380-6218

Honlap: www.homoktovis.extra.hu, www.karinthyamk.sulinet.hu