Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre kevesebben kapnak akciós újságot

  • 2011. február 18.
  • Molnár András

2001 óta az idén volt a legmagasabb azok aránya, akik nem kapnak postai úton szórólapot (30%) - különösen a Közép-Dunántúli régióban volt magas ez az érték (55%) - derült ki a GfK Hungária Shopping Monitor 2011 felmérésének legfrissebb eredményei alapján. Az összes megkérdezett 58 százaléka tájékozódik postán érkezett szórólapokból, ami az eddig mért legalacsonyabb arány. Azon megkérdezettek közül, akik kapnak postán szórólapot, 16 százalékuk olvasás nélkül kidobja. 61 százalék azonban rendszeresen átnézni, és közel minden negyedik ember vásárol is a szórólap alapján.

Jellemzően a nők, az idősebb korosztály tagjai, az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők, a kis települések lakói, illetve a városi alsóközéposztály szegmensébe tartozók azok, akik vásárolnak is az akciós újságok alapján, míg a legkisebb érdeklődést a fiatalok, a felsőfokú végzettségűek, az egy fős háztartásban élők, illetve a fővárosi és Pest megyei lakosok mutatják a szórólapok iránt.

"Annak ellenére, hogy a postai úton érkezett szórólapok jelentősége csökkenni látszik, összességében az akciós újságok iránti érdeklődés növekedését mutatja, hogy az egy évvel korábbi eredményekhez képest némileg emelkedett azok aránya, akik vásárlásuk előtt több lánc szórólapját is összehasonlítják" - mondta Kui János, a GfK Hungária Kereskedelem szektorának menedzsere.

Azok aránya és aktivitása, akik kapnak postai úton szórólapot

Forrás: GfK Hungária Leaflet Monitor 2011

2009-hez hasonlóan 2010-ben is elsősorban az alapvető élelmiszerek akcióit követték nyomon a vásárlók, emellett a tejek és tejtermékek, illetve a húsok és húskészítmények iránt volt legnagyobb az érdeklődés. 2009-hez képest jelentősen emelkedett azok aránya, akik a fagyasztott élelmiszerek hirdetéseit kísérték figyelemmel.

Szembetűnő, hogy 2010-ben gyakorlatilag nem volt olyan termékkategória, amely kevesebb vásárló érdeklődését keltette fel, mint 2009-ben.

 

Diszkontok adják ki a legtöbb szórólapot

2010-ben a csatornák versenyét a diszkontok nyerték 359 db kiadott akciós újsággal, szemben a hipermarketek 298 darabjával.

TOP 10 FMCG kategória 2010-ben a hirdetések száma szerint


Forrás: GfK Hungária Leaflet Monitor 2011

Az FMCG* hirdetések közel 18%-a továbbra is az ital kategóriába tartozó termék, második a húsáru (17%), a harmadik pedig a kozmetika árucsoport (13%).A szórólapokban kommunikált árkedvezmény mértéke a hús kategóriában átlagban 23%, a legmagasabb kedvezményt általában a diszkontok adták a tavalyi évben. Az ital kategóriában ez a kedvezmény 22%, kozmetikumok hirdetései esetében pedig 23% volt 2010-ben.

Ha az egy újságban megjelent termékek számát nézzük, látható, hogy míg 2009-ben átlagosan 152 db FMCG termék jelent meg, addig 2010-ben csak 144 hirdetés szerepelt a leafletekben, az átlagos oldalszám pedig 14 oldalról, 13 oldalra csökkent.Tehát kevesebb oldalon, kevesebb terméket hirdettek az akciós újságok 2010-ben.Továbbra is a heti akciók a legnépszerűbbek, a kiadott újságok 41%-át teszik ki, míg második helyen (22%) a 14 napig érvényes kiadványok állnak.

A kereskedelmi márkák szerepe továbbra is jelentős a leafletekben, annak ellenére, hogy 2009-hez képest 2010-ben közel 1%-ot esett a hirdetések száma, így 14% lett.

forrás: Marketing Info

(*FMCG: Fast Moving Consumer Goods: gyorsan forgó fogyasztói javak - szerk.)