Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Állami hulladékkezelés?

  • 2011. június 07.
  • mz.gabi
Képviselői önálló indítványként nyújtotta be Sebestyén László fideszes képviselő a környezetvédelmi termékdíj rendszerének teljes átalakításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek célja az indoklás szerint az iparág tevékenységének teljes megújítása.

Nagyszámú forgalmazó és gyártó vállalatot érint a termékdíjas szabályozás átalakítására vonatkozó, a múlt hét közepén benyújtott törvényjavaslat. Ennek értelmében 2012-től megszűnne annak a lehetősége, hogy a termékdíjas termékek kibocsátói hulladékhasznosítási kötelezettségeik teljesítése esetén mentességet szerezzenek a díj fizetése alól. Eközben maguk a díjtételek több árucsoportnál jelentősen csökkennének, de az érintett termékkategóriák többségében a fizetendő összegek átlagosan így is 10-30 százalékkal, míg a nem kereskedelmi élelmiszer-csomagolásoknál több mint 100 százalékkal emelkednének. A hulladékkezelést eddig piaci alapokon szervező koordináló szervezetek szerepe pedig a csomagolási, az elektronikai, az akkumulátor-, valamint a gumiabroncs-hulladékok kezelése területén megszűnne.

A befolyó termékdíj egy része felett az újonnan felálló - százszázalékos állami tulajdonban lévő - Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) rendelkezik majd. A szervezet közbeszerzési pályázat útján fog szolgáltatásmegrendelést vásárolni a hulladékbegyűjtő és -hasznosító cégektől annak érdekében, hogy Magyarország teljesíteni tudja az európai uniós hulladékhasznosítási kötelezettségeit.

A törvénytervezetet máris számos kritika érte. Szakértők szerint az italos kartondobozok termékdíjtételének felemelése háromszoros költségnövekedést jelent a válságból alig kilábalt tejágazatnak, amely ezt kénytelen lesz továbbhárítani a fogyasztók irányába. Az emiatt bekövetkező fogyasztáscsökkenés pedig kihat a tejtermelő gazdaságokra is, továbbá a mentesség lehetőségének a megszüntetése következtében a gyártók érdektelenné válnak a begyűjtési és hasznosítási költségek minimalizálásában.

Félő mindemellett, hogy az OHÜ nem tud rugalmas módon működni, ami a hulladékkezelés működési zavarait vetítheti előre. A begyűjtők és hulladékkezelők aggódnak, hogy az OHÜ létrehozásával és a közbeszerzés beiktatásával az állam nyitja ki a kaput a külföldi versenytársak előtt, tovább csökkentve a hazaiak lehetőségeit. Egyesek szerint ugyanakkor a tervezet ellentmondásban van magyar és uniós jogszabályokkal is.

Forrás: Öko-Kord