Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Társadalmi megújulás HuMuSz módra

  • 2010. szeptember 18.
  • juci

GuMuSz szervezetfejlesztés Budapesten„Amikor néhány ember elhatározza, hogy megváltja a világot és ezért létrehoz egy civil szervezetet, még olyan egyszerűnek tűnik minden. Vannak céljaink, van lelkesedés, gyerünk, csináljuk!

Ha jól csináljuk, eszközeink is lesznek. A szervezet elkezd növekedni, és pár év után a csetlő-botló kisgyerekből helyét kereső, lázadó kamasz lesz, kamaszkorának minden problémájával. Tele van ötletekkel, kreativitással, de már nem feltétlenül ugyanazok a céljai és az eszközei, mint a szüleié, akik viszont nem merik elengedni, talán mert féltik a bukástól, talán mert azt gondolják hogy egyedül az ő elgondolásaik lehetnek az üdvözítőek.

Ismerős ez a helyzet?...”

 

2009 szeptemberében ezekkel a mondatokkal kezdtük beharangozni azt a képzés-sorozatot, melynek célja a hazai zöld szervezetek fejlesztése, a HuMuSz Nulla Hulladék Hálózatának erősítése volt. Így indult útjára a Nulla Hulladék Műhely.

 

Az azóta eltelt 10 hónap alatt 29 tréningnap zajlott le, melyen 48 szervezettől 120-an vettek részt.

 

Foglalkoztunk nonprofit menedzsmenttel, jogi, pénzügyi alapfogalmakkal és gyakorlati alkalmazásukkal. Az önkéntesek foglalkoztatásával, közhasznúsággal és 1 %-kal. Ízelítőt kaptunk a marketing világából, a nonprofit vállalkozásokból, külső és belső kommunikációból, informatikai lehetőségeinkről. Szembesültünk saját szervezetünk rendszerben betöltött helyével, szerepével, alapvető rendszerfunkcióival. Sokak számára újfajta megközelítésmóddal találkozhattunk a fenntartható környezet, fenntartható társadalom témakörében, az általános, globális szemléletmódon túl konkrét – és nem csupán hulladékos – ötleteket is kaphattunk a lokális cselekvéshez.

Mindeközben kapcsolatokat is építettünk. Ez utóbbi volt talán a legfontosabb része a műhelymunka sorozatnak, így nem bíztuk a véletlenre a kapcsolódási pontok megtalálását. Külön műhelymunka keretében ismerkedtünk a hálózatokkal, a hálózati együttműködés elméleti alapjaival és gyakorlatával.

 

Több vidéki civil szervezet vendégszeretetét is élvezhettük. Barátságok szövődtek, jó ötletek és bevált gyakorlatok, e-mail, könyv- és filmcímek cseréltek gazdát. No, meg néhány kedvencé vált recept is.

 

A műhelymunka sorozat 2010 szeptemberében véget ér. A közös munka reményeink szerint még sokáig folytatódik majd.

 

A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a TÁMOP 2.5.1. program keretében valósul meg.

 

Társadalmi Megújulás Operatív Program – igen, a társadalomnak szüksége van a megújulásra és ehhez nélkülözhetetlen az összetartó, közös értékrend szerint működő kisközösségek, civil szervezetek hatékony működése. Erről szólt, erről szól a HuMuSz Műhely.

 

Zagyva Gabriella