Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Követelések a döntéshozók felé az újrhasználati rendszerek ösztönzéséért

  • 2021. június 10.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Az alábbi, európai szintű követelések megfogalmazásával azt szeretnénk elérni, hogy a döntéshozók bátor politikával és jogszabályokkal támogassák az újrahasználati rendszereket.

Európai szintű követelések

 

1. Határozzanak meg újrahasználati célokat a kulcsfontosságú ágazatokra és termékekre vonatkozóan (pl. italcsomagolások, poharak, élelmiszercsomagolások, háztartási termékek, e-kereskedelemből származó csomagolóanyagok, menstruációs termékek és pelenkák)!

 

2. Bizonyos csomagolástípusok esetében határozzanak meg uniós szinten egységes formaterveket, ezzel is segítve az újrahasználat és az újratöltés nagyléptékű elterjedését és az ágazati újrahasználati célok elérését!

 

3. Korlátozzák az egyszer használatos csomagolások bizonyos célú használatát (pl. egyadagos kiszerelés, zöldség- és gyümölcscsomagolás), főként azokon a helyeken, ahol elérhetők újrahasználható termékek, újrahasználati rendszerek, vagy ahol a fogyasztási cikkeket biztonságosan lehet csomagolás nélkül kezelni!

 

4. Kötelezzék a kiskereskedőket, hogy termékeik egy részét ömlesztve értékesítsék!

 

5. Hozzanak olyan intézkedéseket, amelyek elősegítik az újrahasználatra való áttérést a HORECA-ágazatban: tegyék kötelezővé az újrahasználható edények használatát helyszíni fogyasztás esetén; 2025-ig az összes elvihető edények és evőeszköz fele legyen újrahasználható és betétdíjas rendszereken keresztül visszaváltható, mindemellett biztosítsák a fogyasztóknak a lehetőséget, hogy saját ételhordóikat használhassák; tiltsák be az egyadagos kiszerelésű termékek (tej, cukor, ételízesítők stb.) helyszíni fogyasztását, elvitel esetén legyen kötelező alternatívát kínálni az egyadagos kiszerelés helyett, és csak kérésre adjanak egyadagos kiszerelésű termékeket (opt-in követelmények); kötelezzék a vendéglátóhelyeket az ingyenes víz biztosítására (csapvíz vagy újrahasználható palack)!

 

6. Nyújtsanak támogatást és útmutatást a betétdíjas rendszerek (DRS) létrehozásához, hogy az összes tároló esetében biztosítva legyen az újrahasználati célok elérése!

 

7. Segítsék elő az újrahasználatot támogató gazdasági ösztönzők bevezetését (pl. adózás, az újrahasználható csomagolások után fizetendő járulék hatékony differenciálása, áfához köthető ösztönzők)!

 

8. Vezessenek be kötelező közbeszerzési minimumkövetelményeket és célokat a csomagolások és az egyszer használatos termékek használatának megelőzése és csökkentése érdekében, többek között a kormányzati épületekben és az államilag szervezett vagy támogatott rendezvényeken!

 

9. Ismeretekkel és tanácsokkal segítsék az újrahasználattal foglalkozó, induló vállalkozásokat, projekteket és a fogyasztókat: adjanak útmutatást arra vonatkozóan, hogyan lehet az újrahasználható edényeket logisztikailag a legjobb módon begyűjteni, tisztítani és szállítani! Támogassák a hatékony tulajdonosi modelleket és üzletfejlesztést; segítsék elő a bevált gyakorlatok terjedését és a tudásmegosztást, továbbá biztosítsák a fogyasztók újrahasználatra vonatkozó jogait!

 

10. Szabályozzák a „zöld” állításokat, hogy gátat szabjanak az újrahasználhatóságra vonatkozó valótlan állításoknak és az újrahasználhatóságra hivatkozó címkézésnek, ha nincs olyan mögöttes infrastruktúra, amely biztosítaná az eszközök újrahasználatát! Ezenkívül védjék a fogyasztókat a megtévesztéstől egyértelmű megfogalmazás és arra vonatkozó magyarázat előírásával, hogy az eszközt hogyan és ki szándékozik újrahasználni!

 

Forrás: wechoosereuse.org.

A linkre, majd a megnyitott oldalon az "ADD YOUR SIGNATUER" gombra kattintva aláírható a nyílt levél.