Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezetvédő gyerekkönyvek 6-12 éves korig

  • 2014. december 19.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Bemutatásra kerülnek azok a környezetvédelmi témájú kiadványok, amelyeket a 6-12 évves gyerekek élvezni fognak. A gyermek könyvek  legfontosabb információi mellett rövid értékelést is olvashattok.

Greenbird: magyar–angol környezetvédelmi szótár általános iskolás társszerzőknek

Tartalom: A könyv szemléletes formában ismerteti meg olvasóit a környezet- és természetvédelem alapvető angol szókincsével. A szótár első részében 13 témakör (pl. otthon, iskola, kert, bolt, utca, bolygó, energia, természet, stb.) környezetvédelemmel kapcsolatos szavai találhatók meg. A kifejezések nem a hagyományos szótárformában sorakoznak fel, hanem vidám, egész oldalas rajzokon kerülnek elhelyezésre a megfelelő ábra mellett. A könyv végén angol-magyar, magyar-angol betűrendes szótár is segíti a tanulást.

Fő témák: környezetvédelem

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól

Szerző: Gévai Csilla, Kácsor Lóránt

Kiadó: Akadémiai Kiadó

Kiadás éve: 2013

Ár: 2.950 Ft

Értékelés: Hiánypótló kiadvány, mely játékos formában segít elsajátítani a környezet- és természetvédelem angol alapkifejezéseit. Nagyalakú, minőségi megjelenési formájához, vidám, különleges hangulatú illusztrációk társulnak. Igazán jó kézbe venni és elmerülni a részletgazdag rajzok böngészésében. Ideális ajándék a környezet- és természetvédelem iránt érdeklődő nyelvtanulóknak vagy a „szaknyelvet” még elsajátítani szándékozóknak.

 

 

 

Bolygóvigyázók kézikönyve

Tartalom: A könyv átfogó képet nyújt a környezetvédelem alapkérdéseiről, s hogy ezek miként függnek össze hétköznapi szokásainkkal, döntéseinkkel. Fejezeteiben olyan témakörök szerepelnek, mint a víz, a levegő, a hulladék, a komposztálás, a túlfogyasztás, a pazarlás, vagy akár a biodiverzitás. Tippekkel, barkácsötletekkel és leírásokkal (pl. újrapapír készítés, tudatos vásárlás) segíti a gyerekeket abban, hogy az elméleti információkat összekapcsolhassák a gyakorlattal. A kötet végén könyv-, film- és webajánló is található.

Fő témák: környezetvédelem, víz, hulladék, levegő, fogyasztás, élővilágvédelem

Ajánlott korosztály: 7 éves kortól

Szerző: Forgács Ildikó, Dózsa Tamás

Kiadó: Méry Ratio

Kiadás éve: 2014

Ár: 3.300 Ft

Értékelés: A könyv - vidám rajzokkal, hasznos tanácsokkal, áttekintést segítő képekkel - mutatja meg a gyerekeknek, hogy kis dolgokkal is sokat tehetnek a Föld védelmében. Inkább lexikálisnak mondható hangvétele miatt iskolás kortól ajánljuk. Számos apró részletet feltárva beszél olvasóihoz. Nem csak a gyerekeknek, de a szülőknek is hasznos – közös – olvasmány lehet.

 

 

 

Micimackó - Az erdő meséi 1. „Valaki kincsei”

Tartalom: Micimackó és barátai rájönnek, hogy a számukra már feleslegessé vált holmiknak mások még hasznát tudják venni. A mese során mindenki talál olyasvalamit, amit a másik már kidobna, de számára mégis hasznossá válik. Mese az újrahasználatról.

Fő témák: újrahasználat, hulladékmegelőzés, hulladék

Ajánlott korosztály: 3-7 évesek

Szerző: Emily K. Hutta

Kiadó: Egmont Hungary Kft.

Kiadás éve: 2010

Ár: 2.199 Ft

Értékelés: Jól megírt, okos mese arról, hogy feleslegessé vált használati tárgyainkat nem kell rögtön a kukába dobni. Ha továbbadjuk, azzal jól járhatnak mások és persze a környezet is. Az utolsó oldalon gyerekek által is könnyen kivitelezhető tippek is találhatók az otthoni újrahasználatra.

 

 

 

Lengekalendárium - Négy évszak a Nádtengeren

Tartalom: A kalendáriumszerű könyv segít megismerkedni a vízi élet egész éves körforgásával, a vízpart és a vizek élővilágát. Hol telelnek a kecskebékák? Hány tojást raknak a récék? Élnek-e a tavakban húsevő növények? Hány év alatt bomlik le egy eldobott műanyag flakon? Olvasói ilyen és hasonló kérdésekre kaphatnak választ.

Fő témák: élővilág, élőhelyek

Ajánlott korosztály: 6-11 évesek

Szerző: Berg Judit

Kiadó: Central Médiacsoport Zrt.

Kiadás éve: 2014

Ár: 3.500 Ft

Értékelés: Szép kivitelezésű, művészi grafikákkal ellátott könyv. Különlegessége, hogy bár mesél, ugyanakkor valós, természetismereti tényeket is közvetít olvasói felé. Az oldalakról a gyerekek érdeklődését felkeltő vidám, mókás érdekességek köszönnek vissza. Minden együtt van ahhoz, hogy a vízparti élővilághoz kötődő ismeretek észrevétlenül is a gyerekfejben ragadjanak. A kalendáriumhoz egy, a szerző Lengemesék könyvsorozatához kapcsolódó, rajzfilm DVD-t is tartozik.

 

Glóbi kalandjai

Tartalom: Glóbi nem más, mint maga a Föld „mini kiadásban”. A bolygónkat megszemélyesítő kis Glóbi arról mesél a gyerekeknek, mi történik a Földdel, ha elfeledkezünk az „egészségéről”; miért fontos a környezetvédelem; miért kell megőrizni erdeink-vizeink tisztaságát; miért gyűjtsük a hulladékot szelektíven; miért fontos az alternatív energiaforrások használata. A gyerekek segítségét kéri; hisz ők azok, akik megmenthetik a bajoktól.

Fő témák: környezetvédelem

Ajánlott korosztály: 4-8 éves

Szerző: Pászti Amina

Kiadó: Scolar Kiadó Kft.

Kiadás éve: 2014

Ár: 2.390 Ft

Értékelés: A könyv nyolc története gyereknyelven beszél a környezettudatos életmódról. Egyszerű, kisebbek számára is könnyen befogadható mesék, melyek alapkérdésekre hívják fel a figyelmüket. Hiánypótló darab! A könyv megvásárlásával támogatjuk a Jane Goodall Intézetet és a környezeti nevelést.

 

 

Hulladék Históriák - klímanó történetek

Tartalom: Játékos formában mutatja be a gyerekeknek a szelektív gyűjtés mikéntjét, hogyanját; beszél annak jelentőségéről és összefüggéseiről. "Mindennek, ami itt a Földön létezik, van egy kis manója, ami mindent tud a saját rábízott feladatáról" – olvasható a könyv elején. A hulladékokat gyűjtő és újrahasznosító manók - Papír Apó, Pille Panni, Komposzt Karcsi, Fém Frici, Üveg Néne, Fiola Fióna és Klímanó Kapitány - mesélnek a gyerekeknek arról, miért fontos, hogy a hulladékból újra készüljön valami, s ne a szemétlerakón végezze.

Fő témák: hulladék, szelektív gyűjtés, újrahasznosítás

Ajánlott korosztály: 5-12 évesek

Szerző: Bálint Mariann

Kiadó: magánkiadás

Kiadás éve: 2013

Beszerezhető: a kiadó honlapján (www.lucifairyworks.com) vagy más internetes portálokon

Ár: 2.500 Ft

Értékelés: Gyerekszemnek valóban kedves, gazdag színvilágú, művészi illusztrációkkal ellátott kötet. A szelektív gyűjtés száraz, a kicsiknek esetenként nehezen átadható témáját magyarázza el jól érthetően. Használható iskolai, óvodai oktatásban is! Puhakötésű, de 100% újrahasznosított papírra nyomtatott könyv, matricás melléklettel.

 

 

 

Első Larousse könyvem a természetről

Tartalom: Az érdekességekkel, mókás rajzokkal tűzdelt gyereklexikon ábrákkal és tömören megfogalmazott szövegekkel mutatja be a minket körülvevő természetet. Olvasói parkok, kertek, rétek, vízpartok, erdők, tengerpartok, hegyek állat- és növényvilágával ismerkedhetnek meg.

Fő témák: természet, élővilág, élőhelyek

Ajánlott korosztály: 5-9 évesek

Szerkesztő: Menich Zsuzsa

Kiadó: Officina '96

Kiadás éve: 2010

Ár: 3.250 Ft

Értékelés: Nagyszerű grafikái nem csak szórakoztatóak, de részletgazdagságuk böngészésre is csábítja a gyerekeket; ezzel hozzásegíti a kis olvasókat ahhoz, hogy még jobban elmerüljenek egy-egy témakörben. Számos feladat, és kinyitható ablakocska alá rejtett információ segít az ismeretek megszerzésében. Jól összeszedett, jól használható darab. Minden gyerekkönyvtárba ajánlott!

 

 

Borítóképek: kiadók

 

 

Forrás: tudatosvasarlo.hu