Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztünnep 2021 - Él-elem - Lét-elem

  • 2021. szeptember 10.
  • Peti

Idén 11. alkalommal hirdeti meg a Galgamenti Népfőiskola és a Humusz Szövetség a Komposztünnephez (október 10.) kapcsolódó pályázatát. Ezúttal szoros együttműködésben dolgozunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal. 

A Komposztünnep idei központi témája az élelmiszerhulladék megelőzése, azaz a kapcsolat a komposztálás és az étkezés között. Ez egybecseng azzal, hogy 2021  a Nemzetközi Gyümölcs és Zöldség Év, melyet a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete hirdetett meg. 

 

vegetable

 

 

Október 10. a Komposztálás Ünnepe

A jeles naphoz kapcsolódó felhívásra évről-évre megmozdul az ország. A bölcsődésektől az idősotthonokig már számtalan helyszínen valósultak meg szebbnél-szebb programok. A természet körforgásához való visszakapcsolódás erősíti az egyéneket és a közösségeket az aktivitás által.

A korábbi években megvalósult jó gyakorlatokról 2020-ban készítettünk öszefoglaló kiadványt, mely ezen a linken elérhető: https://humusz.hu/kiadvanyok/komposztunnep-2020

 

Buzdítunk tehát minden közösséget, akik már régóta komposztálnak, vagy épp most vágnak bele, hogy csatlakozzanak a 2021-es Komposztünnep felhíváshoz.

 

A 2020-as Komposzt Ünnep beszámolója ide kattintva érhető el.

A 2020-as Komposztünnep kutatási beszámolója itt érhető el.

 

Mint minden évben, idén is teszünk módszertani, aktivitásra ösztönző javaslatokat korosztályonként.

 

Arra hívunk minden közösséget, hogy októberben valósítsanak meg saját csoportjukban, osztályban, közösségben komposztáláshoz köthető az aktivitásokat. Az idei év kiemelt témája az élelmiszerhulladék megelőzése - ez csupán javaslat. Természetesen bármilyen a komposztálás témájához kapcsolódó tevékenységgel lehet pályázni. 

Kategóriánként a legjobbakat (ötletesség, komplex megközelítés, több célcsoport megszólítása, adott évi téma kreatív feldolgozása) szemléletformáló ajándékcsomaggal, NÉBIH ajándékokkal díjazzuk. 

 

További részletek, a pályázat fontos dátumai és a módszeretani ajánlások a felhívás oldalán érhetők el: https://humusz.hu/komposztalj/felhivas