Komor felfedezést tettek a kutatók

  • 2024. május 02.
  • PKata

A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint az amerikai hulladéklerakók átlagosan háromszor több metánt bocsátanak ki, mint amennyit korábban jelentettek. Az aggasztó tendencia jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozáshoz - számolt be a The New York Times.

 
A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban található nyílt hulladéklerakók jelentősen több metánt bocsátanak ki, mint amennyit korábban feltételeztek. A kutatás során 1200 működő hulladéklerakó körülbelül 20 százalékát vizsgálták meg. Arra a következtetésre jutottak, hogy

EZEK A LÉTESÍTMÉNYEK ÁTLAGOSAN HÁROMSZOR ANNYI METÁNT BOCSÁTANAK KI, MINT AMIT A SZABÁLYOZÓ HATÓSÁGOKNAK JELENTETTEK.

Riley Duren, a Carbon Mapper alapítója és a tanulmány egyik szerzője szerint a hulladéklerakók tényleges kibocsátása eddig nagyrészt ismeretlen volt. A kutatás rávilágított arra, hogy ezek a létesítmények a véltnél jelentősebb mértékben járulnak hozzá az éghajlatváltozáshoz. Különösen a metán kibocsátása magas. Ez a gáz rövidebb ideig marad a légkörben mint a szén-dioxid, mégis erősebb üvegházhatású gáz. A melegítő hatása egy 20 éves időszak alatt több mint 80-szor erősebb.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK KÖRNYEZETVÉDELMI ÜGYNÖKSÉGÉNEK BECSLÉSE SZERINT A HULLADÉKLERAKÓK AZ ORSZÁG EMBER OKOZTA METÁNKIBOCSÁTÁSÁNAK HARMADIK LEGNAGYOBB FORRÁSAI.

Különösen az ételmaradékok és egyéb szerves hulladékok bomlása során keletkező metán mennyisége jelentős.

A tanulmányhoz repülőgépekkel gyűjtött adatok alapján képalkotó spektrométerek segítségével mérték a levegőben lévő metán koncentrációját. Daniel H. Cusworth, a tanulmány vezetője szerint sok hulladéklerakónál speciális kutakkal próbálják összegyűjteni és hasznosítani a rothadó szemétből kiszivárgó metánt. Azonban ezek gyakran szivárognak, ami tovább növeli a kibocsátást.

A globális perspektívából nézve korábbi felmérések szerint a hulladéklerakóból származó metán az ember okozta metánkibocsátás közel 20 százalékát teszi ki világszerte. A technológia fejlődése lehetőséget biztosít arra, hogy pontosabb képet kapjunk ezekről az eddig nem ismert . Például az Environmental Defense Fund által indított MethaneSat műhold célja a világszerte történő metánkibocsátás nyomon követése. A Carbon Mapper is tervezi saját metánkövető műholdjának felbocsátását még ebben az évben, ami hozzájárulhat ezen kihívások kezeléséhez.
 
Forrás: portfolio.hu