Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A klímaváltozás 22-es csapdája

  • 2019. február 26.
  • PKata

A szennyezett levegő a gyilkos tényezők listáján a 6. helyen áll. Ebből a szempontból kifejezetten aggasztó, hogy a MIT kutatása szerint a klímaváltozás hatására nehezebben tisztul majd ki a városok levegője. Mindeközben Trumpék azt vizsgálják, nemzetbiztonsági kockázat-e a klímaváltozás.

Az ok a magas légköri időjárási rendszerek megváltozása. A mérsékelt égövi ciklonokat a sarkvidéki hideg és a trópusi meleg levegő találkozása, keveredése tartja mozgásban. Így születnek azok az időjárási frontok, amelyek csapadékot hoznak, és szelük kisöpri a városok szennyezett levegőjét. Csakhogy a sarkvidékek a világ átlagánál kétszer gyorsabban melegszenek, így csökken a hőmérséklet-különbség, ennek nyomán pedig gyengébbek lesznek a ciklonok. A Massachusettsi Műszaki Főiskola (MIT) tanulmánya az amerikai hatásokra koncentrál, de jelentős részben Európában is ugyanez várható, illetve már történik is.

A G7 gazdasági hírportál szerint a kutatók 1979-re visszamenőleg vizsgálták a hőmérsékleti és csapadékadatokat, és arra jutottak, hogy a nyári hónapokban 6 százalékkal kevesebb energia áll a mérsékelt égövi ciklonok rendelkezésére. Ez a mérték a klímamodellek alapján várt értéktartomány felső részéhez esik közel.

Az időjárási frontok gyengülésének, ritkábbá válásának hatásai közé tartozik, hogy várhatóan hosszabbak lesznek a hőhullámok. További kedvezőtlen változás, hogy a megmaradó energiának viszont a korábbinál nagyobb része csapódik le extrém erejű viharokban. A kutatás vezetője azt mondta a Bloombergnek, hogy a zivatarok rendelkezésére álló energiamennyiség 13 százalékkal nő, ami a levegőben lévő nagyobb páratartalommal párosulva rövid, nagyon intenzív égszakadásokat okozhat. Ez nem csak elmélet, az elmúlt években Magyarországon is többször előfordult, hogy egy-egy kisebb területen pár óra alatt annyi eső esett, mint normális esetben több hét alatt. 

 

Mindeközben Trumpék azt vizsgálják, nemzetbiztonsági kockázat-e a klímaváltozás

Várhatóan egy tizenkét tagú testület fogja vizsgálni a klímaváltozás nemzetbiztonsági kockázatait az Egyesült Államokban - írta meg az MTI. Egyenlőre még csak az elnöki rendelt vázlata van kész a klímabizottság létrehozásáról, de már most feltételezhető, hogy William Happer, a Fehér Ház fizikus végzettségű tanácsadója is tagja lesz. Happer közismerten szkeptikus a klímaváltozással kapcsolatban. Tudományos körökben nagy visszhangja volt, mikor többször is kijelentette, hogy az üvegházhatással járó széndioxid-kibocsátás nem káros, hanem kifejezetten hasznos az emberiség számára. 

Az amerikai törvényhozók 2017-ban már rögzítették, hogy a klímaváltozás közvetlen fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, valamint befolyásolja a világ azon térségeinek stabilitását is, ahol az Egyesült Államok hadserege jelen van és ahol a jövendő konfliktusok stratégiai következményekkel járnak.

Ez a törvény, amit egyébként Donald Trump aláírt, előírja, hogy a védelmi minisztérium évente készítse jelentést a klímaváltozás hatásairól. A Pentagon januárban hozta nyilvánosságra az első ilyen jelentést, ami többek között azt állapította meg, hogy egyre gyakoribbak az áradások, szárazságok és tűzvészek, melyek a klímaváltozással állnak összefüggésben. 

A jelentés ellenére Donald Trump továbbra sem hiszi, hogy a klímaváltozás káros hatással lenne az Egyesült Államokra. Szerinte az ezzel kapcsolatos jelentéseknek nincs független ellenőrzése és egyáltalán nem adnak tere az ellentétes álláspontnak.

 

Forrás: http://greenfo.hu