Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

KIUTAK 2008

  • 2008. június 25.
  • humusz
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Reneszánsz Programirodája megbízásából a Szobrászatért Alapítvány, a Hulladék Munkaszövetség és az Öko-Pack Kht. utazó kiállítást készített, összekapcsolva a mûvészetet és a környezeti szemléletformálást.
A kiállítás három önálló műfajú, de eszmeiségében egymáshoz szorosan kapcsolódó egységből áll: az alkotások a felelőtlen fogyasztás rovására írható klímaváltozásra hívják fel a figyelmet, az Öko-Pack Kht. kiállítása a szelektív hulladékgyűjtés, a HuMuSz kiállítása pedig a hulladékmegelőzés terén bontja ki az okokat, és mutat alternatív utakat az egyéni cselekvés lehetőségeire. A KIUTAK 2008 rendhagyó kiállítás, amely a társadalom legszélesebb rétegeihez szól világos üzenettel: a fogyasztás zsákutcájából nyitandó kiutakat fogalmazza meg.
Műalkotások
A Reneszánsz Év – 2008 keretében a Szobrászatért Alapítvány pályázatot írt ki olyan alkotások elkészítésére, amelyek a fenntartható fejlődés témáját dolgozzák föl: szemléletváltásra sarkallnak. A „fogyasztás reneszánszát” igyekeznek előmozdítani, azaz tudatosítani, hogy fogyasztási szokásaink megváltoztatásával mindannyian tehetünk valamit közös ügyünkért, a globális éghajlatváltozás megállításáért.
„Hulladékból Termék”
Az Öko-Pack Kht. környezetvédelmi szemléletformáló kiállítása a szelektív hulladékgyűjtés és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítését tűzte ki célul. A tárlat olyan hazai termékeket mutat be, amelyek Magyarországon szelektíven gyűjtött és újrahasznosított hulladékokból készültek. A kiállítás már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok felhasználási lehetőségét, hiszen az installáció maga is kartonpapírból készült. A kiállítást játszóház kíséri, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt próbára tehetik tudásukat a szelektív hulladékgyűjtés terén.
A HuMuSz kiállítása: KIUTAK befelé: Ember vagy fogyasztó?
„Mondd meg, mire van szükséged, és én megmondom hogyan lehetsz meg nélküle.” (Falfirka)
Európában évente több mint 1,8 milliárd tonna szemetet termelünk. Ez a mennyiség gyorsabban növekszik, mint a GDP. Eközben nemcsak értékes élőhelyek tűnnek el, és természetes erőforrásaink merülnek ki, de tudjuk azt is, hogy a mértéktelen fogyasztást személyes életünk, családi és baráti kapcsolataink is megsínylik. A HuMuSz Reneszánsz Évre tervezett kiállításán néhány, már most is meglévő lehetőséget mutat be: a fogyasztási szokások megváltoztatásához és a hulladékcsökkentés mindennapi gyakorlatához nyújt segítséget.
Az interaktív tablók az otthoni és munkahelyi környezetvédelem, a házi komposztálás, valamint a környezettudatos vásárlás lehetőségeivel, továbbá a nyersanyagok pazarlásának problémájával foglalkoznak. A kiállításon mindenki „lemérheti” mennyire környezettudatos jelenlegi életmódja, és további ötleteket kaphat fogyasztási szokásainak megváltoztatásához.
Eddigi tapasztalatok
Az elmúlt három hónapban a kiállítással megjártuk Győrt, Székesfehérvárt és Budapesten a Millenáris parkot. A tapasztalatok kedvezőek. Jó kis kiállítás állt össze, az emberek meglepődve, de érdeklődéssel fogadják a látottakat. A néha meghökkentő műalkotások megtekintése után a hulladékgazdálkodás gyakorlati oldalával ismerkedhetnek meg a kiállítás megelőzésről és újrahasznosításról szóló részein.
Néhány összefoglaló a helyszínekről:
Győrött a Mediawave fesztiválba kapcsolódtunk be, így leginkább fiatalok botlottak a tablókba, akikkel nagyon jókat tudtunk beszélgetni. A huszonéves, sörözgetős, koncertre járós társaság bebizonyította, hogy mágnest tapasztgatni nemcsak a 6 éves korosztály szeret (bár meg kell hagyni, ők még jobbak e téren) sőt, a színes képek, változó nehézségű feladatok remek alkalmat adtak kötetlen beszélgetésekre környezetvédelemről, reklámokról, környezettudatosságról. (Mivel még kora délután volt, így nem kellett a fesztiválos, sörözős-jópofizós és „Az óvszert melyik konténerbe dobjam?” típusú kérdésekre válaszolnunk...:-)  Sőt, a jutalommatricáink is sikeresek voltak, még válogattak is!
A másik nagy csoportot  a kismamák és anyukák jelentették, akik arcán jó volt látni, hogy a házi praktikákról szóló tablókon kevés újdonságot találnak. Ennek ellenére hasznosak voltak a beszélgetéseink, mert bár nélkülünk is törekedtek az egészséges és természetes termékekre és megoldásokra, azok eddig gondolkodásukban nem kapcsolódtak össze a hulladékmegelőzéssel. Néha így is meghökkentek, például mikor azt állítottuk, hogy öblítő nélkül is prímán lehet mosni, vagy használhatunk helyette egy kis ecetet, amitől nem, de tényleg nem leszünk uborkasaláta szagúak.
(Pápa Ági)
A székesfehérvári Városház téren odajött egy 6 év körüli kisgyerek játszani. A szülei egy ideig türelmesen várakoztak, majd a környezettudatos életmódról szóló tabló előtt (amit ők nyílván nem is vettek észre) elkezdték sürgetni, hogy most már ideje menni, vásárolni…
 (Dorka)
A környezettudatos vásárlásról szóló tabló megállított egy amerikai párt is, akik elmondták, hogy Amerikában teljesen megoldott a sörcsomagolások kérdése, mert visszagyűjtik a fémdobozokat. Mondták nekem, hogy biztos Magyarországon is tudnának valami jó rendszert találni a teljes visszagyűjtés megoldására. Na tessék! Úgy látszik nem csak nálunk vannak sokan, akik a szelektív gyűjtésben a hulladékokkal kapcsolatos problémák megoldását látják. Amerikában is nehéz dolguk lehet a civil szervezeteknek.
(Kőrözsi Edit)

Az utazó kiállításnak még nincs vége, aki szeretné látni a KIUTAK 2008-at, a következő helyszíneken és időpontokban még megteheti:
- július 17-20: Eger, Kis Zsinagóga, Bikavér fesztivál
- július 26-27: Vigándpetend, Bűvészetek Völgye
- szeptember 22: Budapest, Európai Mobilitási Hét.
Mindenkit szeretettel várunk!
A kiállítással kapcsolatos aktuális híreket honlapunkon olvashatják.
A Reneszánsz Év – 2008 kulturális évad további programjai: www.reneszanszev2008.hu
Dorka