Kielemeztük a kérdőívünkre beérkezett válaszokat – íme az eredmények

  • 2024. október 03.
  • Gyuri

Sokakhoz jutott el a kérésünk, és töltötték ki kérdőíveinket – mind a lakosság oldaláról, mind a vállalati, önkormányzati szektor és az oktatási intézmények képviselői. Habár reprezentatívnak nem nevezhető a kutatásunk, az eredmények számunkra rendkívül hasznosak. Köszönet minden kitöltőnek – az eredményeket pedig az alábbiakban összegezzük.

Lakossági eredmények

Messze a legtöbb kitöltés (118) a lakossági kérdőívünk esetében érkezett, ami rámutat arra, hogy a leginkább ezt a célcsoportot tudjuk megszólítani és aktív cselekvésre bírni. Nem és kor tekintetében a válaszadóknál a hölgyek voltak többségben (72%), a kitöltők 2/3-a pedig 36-55 éves korosztályba tartozik.

nemek

életkor

A legtöbben (76%) az éghajlatváltozást jelölték meg a három legfontosabb környezeti problémát felsorolva, de kb. 45-45% említette a vizek szennyezését és a hulladékproblémát is.

 környezeti problémák

A kitöltők főleg civil szervezetektől tájékozódnak környezetvédelmi ügyekben, de sokan követik az online és offline médiumokat, illetve a tematikus Facebook-csoportokat is. Arra a kérdésre, hogy "Mennyire tartja fontosnak az alábbi, a környezetvédelem érdekében vállalt cselekedeteket?", a legtöbben a kevesebb vásárlást említették, de az olvasottság, a munkahelyválasztás és az önkéntesmunka is sokak szerint fontos, míg a pénzügyek zöldítését kevésbé látják prioritásnak a válaszadók.

A Humusz Házba a legtöbben képzésre/workshopra vagy előadásra látogatnának el (kb. 70%), de sokakat érdekelne az új tanösvényünk, vagy éppen egy csereberebörze is. A programokért pedig többé-kevésbé hajlandóak lennének fizetni is, tudván, hogy ezzel további hasonló programok megvalósítását teszik lehetővé. Érdekesség, hogy a kitöltők valamivel több mint felének nincs még személyes tapasztalata a Humusz programjaival, szolgáltatásaival kapcsolatban.

támogatások

A válaszadók mintegy 40%-a már most is támogat civil szervezetet – akár önkéntesmunkával, akár az 1% felajánlásával vagy időszakos pénzügyi adományokkal. A Humusz munkájáról is rendkívül elismerően nyilatkozott a többség, illetve egyéni pozitív üzeneteket, megerősítéseket is kaptunk - ezeket, illetve a kitöltést is nagyon köszönjük!

 

Vállalati eredmények

A vállalati szektorból 23-an töltötték ki a kérdőívünket, túlnyomó többségében ez esetben is hölgyek (~80%), korosztályt tekintve pedig 26-26%-ban a 26-35 és a 36-45 évesek, ~20-20%-ban pedig a 46-55, ill. az 56-65 évesek.

életkor

A legfontosabb környezeti problémának ez esetben is az éghajlatváltozást jelölték meg (78%), de sok jelölést kapott a talajszennyezés, az ivóvízhiány és a hulladékprobléma is.

problémák

A kérdőívet kitöltők többsége nagyvállalkozásnál (44%) vagy mikrovállalkozásnál (35%) dolgozik, a kkv-knál dolgozók száma ennél jóval kisebb volt.

 nagyság

A válaszadók 70%-a számolt be fenntarthatósági programról a vállalatánál, de a cégek több mint felénél található zöld munkavállalói csoport és/vagy dedikált fenntarthatósági munkatárs is.

zöld vállalat

A 23 kitöltő közül 13-an jelölték azt, hogy van a vállalatnál pénzügyi keret környezetvédelmi programok megvalósítására – ennek összege azonban nagy szóródást mutatott, érthető módon. A válaszadók szerint a felsővezetők, a középvezetők és a munkavállalók között is sokan akadnak, akik kifejezetten nyitottak a környezetvédelmi kérdésekben. Ami pedig az ESG-szabályozást illeti, ezzel sokan (42%) még csak most ismerkednek, a válaszadók harmada magabiztosan állítja: megfelelően felkészültek az új szabályokra.

 esg

A fenntarthatósági témát is potenciálisan érintő céges rendezvények, csapatépítők kapcsán 20-an válaszoltak, ebből 12-en a 90-120 perces programokat preferálnák, öten a félnaposakat, és csak ketten a rövidebb, egyórás programot, míg az egésznapos programra egy fő szavazott. A céges programok esetében az ár tekinthető a legfontosabb szempontnak, de a tanulási, fejlődési lehetőség és a szórakoztatás is fontos, másodlagosan pedig a fenntarthatóság is megjelenhet mint szempont.

szempontok

Önkormányzati eredmények

Az önkormányzati kitöltők esetében is női túlsúlyt tapasztaltunk – a 14 válaszadóból mindössze ketten voltak férfiak. A kitöltők mintegy háromnegyede a 36-55 év közötti korosztályba esik.

életkor

A három legfontosabb környezeti probléma tekintetében a legtöbb "szavazat" a hulladékproblémára és az éghajlatváltozásra érkezett, de a légszennyezés és a vizek szennyezése is sokakat bánt.

3 gond

A kitöltők közül hatan jelölték, hogy van a helyi lakosok részére pályázati támogatás az önkormányzatnál, három esetben pedig a helyi civil szervezetek részére is van. A környezetvédelmi kérdésekben a kitöltők szerint kevesen igazán nyitottak, de inkább nyitottnak tartják a legtöbb szereplőt (képviselő testület, dolgozók, lakosság, diákok, pedagógusok), egyedül a helyi vállalatoknál akadtak nagyobb arányban negatív vélemények.

nyitottság

A kitöltők közül mindössze egy fő akadt, aki nem igazán ért egyet az állítással, hogy vonzóbb a lakosság számára egy olyan település/kerület, ahol zöld programok érhetőek el. A válaszadók 71%-a azt nyilatkozta, hogy van pénzügyi kerete az önkormányzatnak környezetvédelmi programok megvalósulására. Ennek összege értelemszerűen itt is nagy szóródást mutatott, akárcsak a vállalatoknál. A többség ennek megfelelően saját költségvetésből valósít meg ilyen programokat.

 vonzó

Az önkormányzati rendezvények, programok esetében a kitöltők szerint az árazás a legfontosabb, de a szórakoztatás és a tanulási lehetőség sem mellékes – a fenntarthatóság azonban már jellemzően nem prioritás.

 szempontok

Pedagógusi kérdőív eredményei

18 pedagógus, közülük 16 tanárnő töltötte ki kérdőívünket. A kitöltők 3/4-e a 46-65 év közötti korosztályba tartozik.

 életkor

A válaszadók 2/3-a az éghajlatváltozást jelölte meg a 3 legfotnosabb környezeti probléma egyikeként, de a hulladékproblémát és a vizek szennyezettségét is a kitöltők fele kiválasztotta.

gond

A válaszadók 3/4-e dolgozik gimnáziumban (33%), óvodában (22%) vagy általános iskolában (16,7%), az intézmény fenntartója pedig többségében az állam vagy az önkormányzat.

intézmény

A válaszadók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy szoktak környezetvédelmi témában külsős szakértőt bevonni, és sok esetben nyitottak arra a kitöltő pedagógusok, hogy a csoportjukat külsős programra vigyék.

A kitöltők több mint negyede számolt be arról, hogy nem szokott forrás rendelkezésre állni ilyen programokra – ahol igen, ott viszont jellemzően az intézmény alapítványa nyújtja a "segítő kezet".

 forrás

Nem meglepő módon ideális programhosszként a 45 és a 90 percet jelölték meg kitöltőink, és jellemzően 20-30 fő nagyságú csoportok számára keresnek programokat.

Nehézségként a forrás megtalálását, illetve a környezetvédelmi programok tanrendebe illesztését emelték ki többen is. 

nehéz

A válaszadók 2/3-ának már volt személyes tapasztalata a Humusszal (pl. Ökohírnök képzés, Saláta hírlevél, pályázataunk, továbbképzéseink által), és kivétel nélkül mindenki nagyon pozitívan ítélte meg a munkásságunkat. Hálásan köszönjük a pozitív visszajelzést és gondolatokat.

Pár kiragadott példa:

  • "Sok, a Humusz által írt cikk vagy ajánlás révén kerültek új ismeretek vagy kontaktok az óvodai életünkbe. Hálásan köszönjük!"
  • "Intézményen belül munkaközösség formájában szoktunk ötleteket adni egymásnak a fenntarthatóság témakörében. Jó lenne továbbképzéseken részt venni, de támogatást nem kapunk hozzá. A hírlevelet örömmel olvasom. Igyekszem egy részét a csoportomra adaptálni. Jó lenne több ovisok számára hasznos ötlettel gyarapítani a tudásomat."
  • "Nagyon örülök, hogy megismerhettelek titeket, nagyon sok dolgot tanultam a képzéseteken, remélem, hogy még lesz szerencsém találkozni veletek, vagy Humuszos programon részt venni."

Még egyszer köszönjük minden válaszadónak a segítségét!