Kb. 35 Ft-os PET-palack betétdíjat terveznek Romániában

  • 2021. május 26.
  • Viktor
Szerző: 

Várhatóan jövő héten véglegesíti a környezetvédelmi minisztérium a PET-palackok visszaváltását szabályozó határozattervezetet. Tánczos Barna miniszter néhány részletet is elárult a jogszabályról.

A RMDSZ politikusa a Digi24-nek nyilatkozva kedd este elmondta, a tárca javaslata szerint 50 banis betétdíj járna, méretétől függetlenül a legtöbb 3 literes PET-palackokért. A kupak nélküli palackokat is elfogadják a visszaváltó automaták – részletezte a miniszter.

 

Meggazdagodni ebből azonban nem lehet, mert Tánczos Barna szerint csak a betétdíjas rendszer bevezetése után gyártott műanyag palackokért jár majd pénz. Ezeket egy megkülönböztető jelzéssel látják el, amit a visszaváltó automaták felismernek. „Vagyis nem lesz lehetséges az, hogy valaki összegyűjt egy rakás korábban eldobott palackot, és beváltja” – magyarázta Tánczos. Hozzátette, hogy a betétdíjas rendszer bevezetéséről szóló tervezetről előbb a koalícióban egyeztetnek, utána kerül a kormány asztalára.

 

Costel Alexe korábbi környezetvédelmi miniszter tavaly augusztusban azt ígérte, hogy már 2021 elejétől visszaválthatóak lesznek a PET-palackok Romániában. A betétdíjat szabályozó határozatot azonban még nem fogadta el a kormány.

 

Forrás: dontwasteit.hu