Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kampány indult a járvány okozta műanyagszennyezés visszaszorításáért

  • 2020. augusztus 11.
  • Gyuri

A Break Free From Plastic (BFFP) kampánya arra ösztönzi az embereket, hogy viseljenek többször használható maszkokat, és mossanak kezet szappannal és vízzel a COVID-19 világjárvány idején egymás megóvása és a bolygó védelme érdekében.

A COVID-19 járvány alapjaiban változtatta meg azt, hogy a belátható jövőben hogyan tudunk biztonságosan érintkezésbe lépni a körülöttünk lévő világgal. A közegészségügyi szakértők ajánlását követve a egészségügyi védőfelszerelések a mindennapi életünk részévé válnak. Ha azonban az emberiség nagy része egy év alatt minden nap eldobható maszkot viselne, akkor 3 milliárd maszk kerülne a kukákba.

Kampány indult a járvány okozta műanyagszennyezés visszaszorításáért

Az eldobható maszkok biológiailag nem lebontható, nem újrahasznosítható, sűrű, hőre lágyuló műanyagok. A megsemmisítésük után az egészségre és a környezetre is veszélyt jelentnek. Valószínűleg mind láttunkaz utóbbi időben az utcákon szétdobált, természeti környezetben elhagyott eldobható maszkokat - ezek egyre nagyobb mennyiségben szennyezik a folyóvizeinket, tavainkat, illetve a tengereket, óceánokat is.

Az egyszer használatos maszkok és kesztyűk egyszerűen nem jelentenek életképes alternatívát, ha a hosszú távú egészségünk és a bolygó védelmére fontos számunkra. A mindennapi életünk során elengedhetetlen, hogy elkötelezzük magunkat az újrafelhasználás egyszerű lépései mellett, a tudományos élet képviselőire is hallgatva. 

Kampány indult a járvány okozta műanyagszennyezés visszaszorításáért

  A következőkben néhány tippet szeretnénk megosztani veletek, hogy amikor elhagyjátok az otthonotok biztonságát, minél kisebb eséllyel fertőződjetek meg.

  • Amennyiben lehetséges, mindig tarts minimum 1 méteres távolságot másoktól.
  • A szakemberek szerint a szappanos kézmosás segít megelőzni a COVID-19 terjedését. Ezzel szemben az egyszer használatos műanyag kesztűk nem járulnak hozzá a biztonságosabb környezethez, mivel gyakran a keresztszennyeződés forrásának bizonyulnak, és hozzájárulnak a téves biztonságérzet kialakulásához.
  • Újrahasználható maszkokat kéne használnunk a mindennapi interakciók során. Ezzel kapcsolatos és egyéb biztonsági információk az alábbi ábrán olvashatók.

 

Kampány indult a járvány okozta műanyagszennyezés visszaszorításáért

 A képre kattintva nagy felbontású változat nyílik meg.

 

Sokunknak az újrahasználható maszk a napi rutin része lett mára. Sose hagyjuk otthon, amikor útra kelünk!

Kampány indult a járvány okozta műanyagszennyezés visszaszorításáért

 

További tippek és egyéb kapcsolódó információ a BFFP honlapján található:
https://www.breakfreefromplastic.org/reusable-ppe-campaign/

Forrás: BFFP