"Szeresd az ételt, gyűlöld a pazarlást!"
A célzott bevásárlást és az élelmiszermaradékok kreatív felhasználást ösztönző kampány sikerének köszönhetően több mint negyedmillió tonnával kevesebb élelmiszer landol manapság a brit háztartások kukáiban. Mit tesz egy kis odafigyelés (és a józan ész)...
A „Szeresd az ételt, gyűlöld a pazarlást" elnevezésű kampány arra ösztönzi a brit állampolgárokat, hogy készítsenek bevásárló listát, mielőtt elindulnak a boltba, egyék meg időben a közelgő lejárati dátummal ellátott termékeket, és legyenek kreatívak a maradékok felhasználása terén. Az élelmiszerhulladékok külön gyűjtése segít felmérni a háztartásonként keletkező konyhai szemét mennyiségét. Ennek elrettentő hatására egyre több lakótelepen választják szét a szemét konyhai részét – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.
A WRAP (Waste&Reasources Action Programme), a brit kormány hulladékkezelési és újrafeldolgozási tanácsadó cégének közlése szerint az említett kampány sikerességét mutatja, hogy az utóbbi időszakban megközelítőleg 270 ezer tonnával kevesebb élelmiszer kerül a szeméttelepekre. Ezzel a mennyiséggel 128 ezer szabvány méretű szemeteskocsit lehetne megtölteni, amelyeket ha egymás mögé állítanánk, akkor a szigetország déli részén lévő Truro városától egészen az észak-skóciai Invernessig érne a sor!
„A bizonyítékok azt mutatják, hogy egyre több az olyan ember, aki
tudomásul veszi az élelmiszerpazarlás problémáját - és ténylegesen is tenni akar
valamit az ügy érdekében. Egyre többen ellenőrzik a hűtőjüket,
készítenek listát és jegyzik fel a szavatossági dátumokat mielőtt
vásárolni indulnak. Ezek mind segítenek a briteknek abban, hogy a
lehető legtöbbet felhasználjanak abból, amit megvesznek, kevesebbet
pazaroljanak, amivel nem utolsó sorban pénzt is megtakarítanak” – mondta Liz Goodwin, a
WRAP elnöke, aki szerint az emberek sokkal nagyobb gonddal kezelik az
élelmiszereket a gazdasági megszorítások időszakában.
Sorella le
Var, a kampányban segédkező Women's Institute tagja elmondta, hogy a
britek visszatértek a szüleik által vallott „észszerű"
megközelítéshez. „Korábban divatjamúlttá vált a pénzmegtakarítás és a
körültekintő felhasználás. A kevesebb vásárlás és a maradékok
felhasználása egy olyan józan észre építő cselekedet, amelyen semmi
szégyellni való nincsen” – tette hozzá.
Gary Porter, az LGA (Local Government Association) Környezetvédelmi Bizottság elnöke szerint azonban még mindig túl sok étel végzi a kukában. „Évente még mindig nyolcmillió tonna élelmiszert dobálnak ki, amely napi kétezer teletömött szemétszállító teherautót jelent. Ennek a mennyiségnek a környezetre gyakorolt hatását és anyagi költségeit jól ismerjük, de ha figyelembe vesszük, hogy több százmillió ember éhezik világszerte, akkor nemzetként nagyon szégyellnünk kell magunkat” – mondta a szakember.
forrás: MTI