Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ökoporta hálózat a Dél-Dunántúlon

  • 2010. október 07.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az ország első Környezetbarát Vendégfogadója - Ökoporta hálózata kezdte meg működését a Dél-Dunántúlon.

A rendszert a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség építette ki a Norvég Civil Támogatási Alaptól elnyert 12 millió forintos támogatás felhasználásával. A házakra kihelyezésre kerülő táblákat Gradwold Zsolt mecseknádasdi fazekas készítette el.
Mint dr. Szabó Géza, a szervezet elnöke elmondta, a minősített falusi vendégfogadók forgalma évről évre örvendetes módon bővül. Az utóbbi időben a vendégek közül egyre többen keresték a természet közeliséget, az autentikus falusi környezetet és ízeket, illetve az ilyen szolgáltatásokat nyújtó szállásadókat. Ez a felismerés indította el a gondolatot, hogy létrehozzák a Környezetbarát Vendégfogadó Hálózatot.


Az ilyen jellegű, magánfogadókra alapozott ökoporta-rendszer a világban egyedülállónak számít. Az elnök úr beszédében kitért arra is, hogy elsődlegesen a régió védett területeihez (nemzeti parkokhoz, tájvédelmi körzetekhez, természetvédelmi területekhez) kapcsolódó települések szolgáltatóit vonták be. Olyanokat, akik minősített falusi turizmus szálláshellyel rendelkeznek, illetve már bejegyzett falusi és agro-turisztikai szolgáltatók.
Az előzetes felmérések szerint a három dél-dunántúli megye 42 településén közel kétszáz ilyen szállásadó működik, közülük hetvenen érdeklődtek a lehetőség iránt. Ötven helyen készítették el az előzetes minősítést, ebből negyven nyerte el az ökopotra minősítő címet, amely az első körben két évre szól, majd ezt követően ismét minősíttetni kell a szálláshelyeket.
A rendszerhez kapcsolódó vendéglátóhelyeknek számos fejlesztést is végre kellett hajtaniuk, hogy megfeleljenek a minősítő rendszerben meghatározott feltételeknek. Ugyanis a szállás és a környezet falusias jellege mellett olyan plusz szolgáltatásokat is nyújtaniuk kell, mint például természeti látnivalókhoz fűződő programok, hozzájuk kapcsolódó kiadványokkal (térkép, túraajánló, tanösvények listája stb.), helyi termékek (élelmiszerek, kézműves termékek) ajánlása, valamint természetbarát megoldások alkalmazása. A „környezetbarát vendégfogadó” minősítés új vidéki-turisztikai "márkát" hoz létre, amelyre alapozva hosszú távon növekedhet a minőségi falusi turizmusba bekapcsolódott szálláshelyek forgalma a Dél-Dunántúlon – írja a turizmusonline.hu.