Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hello holnap! Mi vár ránk 2020-ban?

  • 2010. szeptember 29.
  • Géczy Anna

Vegyél Vissza! Klímaváltozás elleni Program, a Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa védnökségével és a Magyar Telekom Nyrt. támogatásával esszépályázatot hirdet 14-25. éves korosztály számára.

Hello holnap! Mi vár ránk 2020-ban?


Esszépályázat

 

 

Ha az emberiség továbbra is a jelenlegi esztelen módon használja ki élőhelyét, a bolygónkat, akkor visszavonhatatlan hatásokkal kell szembenéznünk. A felelősség mindannyiunké, azonban ezzel csak kevesen hajlandóak szembenézni. A Vegyél Vissza! Program és Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa közös esszé-pályázata arra vállalkozik, hogy felmérje: vajon mit gondolnak ma a jövő döntéshozói a klímaváltozás problémájáról és a lehetséges forgatókönyvekről?

 

 

A veszélyes éghajlatváltozás jelentős kockázatának elkerülése akkor lehetséges ha a globális átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti szintjéhez képest legfeljebb 2 ºC-kal emelkedik a XXI. század végéig. Az élelmiszer és ivóvíz vészesen fogy, a biológiai sokféleség erőteljes csökken, a tengeri halott zónák növekednek a grönlandi jégtakaró összeomlik az Amazonas-vidék esőerdő eltűnnek, népvándorlás indul be, a törékenyebb államok A Föld eltartó képessége az emberiség viszonylatában jelentősen csökken, a globális éghajlati rendszer egy olyan új, általunk nem ismert egyensúlyi helyzet felé sodródik, amelyben a jelenlegi magasabb rendű élő szervezetek nehezen, vagy nem tudnak tovább élni, és jelentős biológiai rendszerek omlanak majd össze… ezek mind a veszélyes éghajlatváltozás velejárói.

 

 

A Vegyél Vissza! Klímaváltozás elleni Program, a Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa védnökségével és a Magyar Telekom Nyrt. támogatásával esszépályázatot hirdet diákok számára:


Arra kérik a 14- 25 éves korosztályt, fogalmazzák meg 2020 karakterben azt, mit gondolnak 2020-as év, a jövő Magyarországáról?


Az esszépályázat célja, hogy feltérképezze, mennyire látják a diákok valós veszélynek, fenyegető jövőképnek a klímaváltozás várható hatásait, illetve mennyire vannak tisztában azzal, hogy a jelenben hozott globális és lokális gazdasági, politikai döntések és az egyén személyes felelőssége és cselekedetei határozzák meg későbbi életünket.

 

 

Örömmel vállaltunk védnökséget a Helló Holnap?! esszépályázat felett, mivel a jövő generációk országgyűlési biztosa irodájában, - amelyre (mint, Hungaricum) mi magyarok nagyon büszkék vagyunk, hiszen tevékenységünket világszerte példaként figyelik - kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a jövő generációinak megfelelő életkörülmények kialakításába bevonjunk az érintetteket, a fiatalokat is. Úgy gondoljuk, hogy meg kell ragadnunk minden lehetőséget, hogy jobban megismerjük a fiatalok véleményét. Ezért arra bátorítunk minden 15-25 év közötti diákot, hogy írjanak minél többen, legyenek kezdeményezőek és kreatívak, írják meg, hogy milyen legyen az a holnap, amit érdemes várni és örömmel lehet megélni. Ez az esszépályázat jó lehetőség arra is, hogy a fiatalok figyelmeztessék a felnőtteket arra, hogy az ő jövőjüket érintő feladatokról érdemes közösen gondolkodni - emelte ki Czippán Katalin, a Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa stratégiai és tudományos főosztályvezető-helyettese az esszépályázat meghirdetése alkalmából, 2010. szeptember 25-én, a Millenárison, a Magyar Telekom által megrendezett 3. Fenntarthatósági Napon.

 

A pályázatokat október 31-ig várják a szervezők az [email protected] címre.


Az esszéket neves közéleti személyiségekből: Novák Péter (színész, zeneszerző, KultúrPart kreatív igazgatója), Réz András (író, Werk Akadémia művészeti igazgatója), Arany Dóri (The Grenma basszusgitárosa, BRAVO Mentsd meg a Földet kampány arca), Molnár Tamás (Anti Fitness Club frontembere, BRAVO Mentsd meg a Földet kampány arca), valamint a szervezők által delegált: dr. Krómer István (JNO tudományos munkatárs), Szomolányi Katalin (osztályvezető, Magyar Telekom, Vállalati fenntarthatósági osztály), Méth Barbara (program igazgató, Vegyél Vissza!), Illés Csaba (Ringier Youth Network főszerkesztő) szakértőkből álló zsűri bírálja majd el.

 

 

A pályázat nyertese egy Samsung Galaxy okostelefont vihet haza, illetve írása megjelenik az Ifjusági Magazinban és a Neon.hu oldalán.

 

A következő három legjobb munkát egy-egy Sony e-Book készülékkel jutalmazzuk.

 

További nyereményként a következő 20 legjobb pályaművet beküldői egyenként 2000 Ft-os könyvutalványt kapnak ajándékba.

 

A díjátadóra 2010. november 19-én kerül majd sor, ahol az esszéket nem csak díjazzák, de meg is hallgatja őket a közönség. A pályázat részletei és háttéranyag a www.vegyelvissza.hu oldalon megtalálhatók.

 

 

Kapcsolat:

Hello holnap! EsszépályázatVegyél Vissza!

Név: Zöld Alexandra

Email: [email protected]

telefon: +06-20-419-1735

 

Jövő Nemzedékek Országgyúlési biztosa

Név: Czippán Katalin

Email: [email protected]

Telefon: +06-30-250-7857