Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövőre működik a HUNOR

  • 2014. december 03.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Jövő évtől megindulhat a Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere (HUNOR), amely gyors, pontos és hatékony adatfeldolgozást, illetve -szolgáltatást biztosít a hulladékgazdálkodás területén - olvasható az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) sajtóanyagában.

E komplex informatikai rendszer teljes körűen támogatja az OHÜ együttműködését a szerződött partnereivel és az ágazathoz kapcsolódó szervezetekkel. Ennek részeként elektronikusan működhet a feladatirányítás, a különféle adatszolgáltatás, a teljesítések ellenőrzése és elszámolása, valamint a vezetői és az illetékes hatóságokkal való információs kapcsolattartás. A HUNOR kialakítását az OHÜ – az Új Széchenyi Terv Elektronikus Közigazgatás Operatív Programja (EKOP) pályázatán nyert – csaknem 900 millió forintos, európai uniós támogatási forrásból biztosította.

A HUNOR látványos, „kézzelfogható” eszköze a logger, melynek alkalmazásával nyomon követhető a hulladék útja. A logger lényegében egy járatkövető alkalmazással ellátott okostelefon, amely a következő adatokkal dolgozik:

• a jármű rendszáma és a szerződött partner neve,
• a szállítandó hulladék-anyagáram fajtája és mennyisége,
• az edényzet típusa,
• a hulladékszállítmány ürítésének telephelye.

A logger és az informatikai rendszer együttesen a flottamenedzsment szerepét is betöltheti, hiszen megállapíthatóak a szállításhoz kapcsolódó főbb paraméterek. (Egy korszerű flottamenedzsment és az ahhoz kapcsolódó informatikai rendszer kialakítása több tízmillió forintba is kerülhet, ha egy cég saját maga szeretné az ehhez szükséges szoftvert és hardvert beszerezni és működtetni. Ezzel szemben – a HUNOR részeként – mind az informatikai rendszert, mind a loggert az OHÜ valamennyi szerződéses partnere számára térítésmentesen biztosítja.)

A HUNOR kialakítását teljes egészében európai uniós forrásból valósíthatta meg az OHÜ, a szervezet 2012. végén pályázott az Új Széchenyi Terv EKOP által megítélt, csaknem 900 millió forint beruházási, fejlesztési keretösszegre.

Folyamatosan zajlik a loggerek átadása, valamint a HUNOR informatikai rendszerébe való bekapcsolódás, hogy a jövő évtől minél több OHÜ-partner elektronikus úton bonyolíthassa a hulladékgazdálkodási tevékenységével összefüggő elszámolásokat - foglalta össze Muhoray Róbert, a HUNOR projektvezetője.

Bár a HUNOR-projekt 2014. december 31-vel hivatalosan lezárul és a jövő év januárjától már élesüzemű lesz a működtetése, ez egyúttal egy újabb tesztperiódust is jelent a hulladékgazdálkodási közszolgáltatókkal és más társaságokkal való együttműködés tekintetében, ugyanis már most látjuk, hogy a rendszer milyen extrákkal fejleszthető tovább - fejtette ki dr. Wégner Krisztina, az OHÜ ügyvezetője.

László Tibor Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettesének értékelése szerint a HUNOR-projekt befejezésével és az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) fejlesztésével januártól a két rendszer összekapcsolható lesz. Ezzel komplex és hatékony elektronikus adatszolgáltatást tudnak nyújtani a szakterületen működők számára.