Jönnek a visszaváltó automaták: 1500 üzletbe lehet majd vinni az üveget, PET-palackot

  • 2023. augusztus 01.
  • kovacseszter

Több ezer automatát kell telepíteni hazánkban a fém-, az üveg- és az italcsomagolások visszaváltására, írja a Világgazdaság. A rendszer 2024 elején indul, nagyjából 1500 üzlet vesz majd részt benne, amiknek egy része önként jelentkezik majd a feladatra.

 

Mintegy 1500 arra kötelezett és jó néhány további önként jelentkező üzlet alkotja majd – mások mellett – a jövő év első napján induló kötelező visszaváltási rendszert. Addigra több ezer visszaváltó automatát kell telepíteni a fém-, az üveg- és a italcsomagolások számára, az utóbbiak közül a tejtermékek dobozai kivételek. A regisztrációs időszak már lezárult, a Mohu Zrt.-nél kellett jelentkezniük a 400 négyzetméteresnél nagyobb eladóterű, elsősorban élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi egységeknek a január 1-jétől induló országos kötelező visszaváltási rendszerbe, és szükség esetén igényelniük kellett csomagolóanyag-visszaváltó automatát is.

A visszaváltás a hat literig terjedő fém-, műanyag- és üveg italcsomagolásokra vonatkozik majd – a tejalapú italok kivételével. A várakozások szerint a rendszer vevőcsalogató lesz, sokan ugyanis azokba a boltokba mennek majd, ahol azonnal le is tudják vásárolni a visszaváltásért kapott kuponjaikat.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) elnöke úgy vélekedett, hogy nagyon komoly vásárlómegtartó ereje lesz a rendszernek, főleg a környezettudatos rétegek szempontjából, és „nemcsak azok a vevők fogják keresni a visszaváltásra berendezkedett boltokat, akik mielőbb viszont szeretnék látni a nekik járó díjat, hanem azok is, akik fontosnak tartják az újrahasznosítást” .

Forrás: greenfo