JÓ GYAKORLATOK ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS - EGY KONFERENCIÁN

  • 2023. május 08.
  • kovacseszter

Az idei Fenntarthatósági Témahét eseményeihez kapcsolódóan megrendezett Országos Szemléletformálási Konferencia szervezői ezzel a szlogennel kívánták felhívni a figyelmet arra, hogy az egyre gyorsabban változó világunkban a környezeti nevelés terén is lépésváltásra van szükség.

 

A képzők fejlesztéseként is szolgáló eseményen pedagógusok, szemléletformálással foglalkozó állami és civil szervezetek, szakemberek ismerhettek meg olyan gyakorlatokat, eszközöket, amik hatékonyabbá tehetik munkájukat és segítik őket abban, hogyan is tegyenek másképp, jobban és hatékonyabban. 

A decemberben elfogadott 5. Nemzeti Környezetvédelmi Program egyik fókuszterülete a szemléletformálás, amelynek itthon is több évtizedes történelme és gyakorlata van, de időnként érdemes összegezni, hogy a tudományos, technikai fejlődés közepette, a mai világ kommunikációs zajában, e téren milyen „pályamódosításra” van szükség és lehetőség. 

A formális és informális oktatás, nevelés körülményei, eszközei és a médiahasználat dinamikus változása jelentősen befolyásolja az emberi magatartást, viselkedést. Ezek használatának, hatásának mérése is kiemelten fontos a nevelés szempontjából. A konferencia tematikája ezeket a kérdéseket járta körül, a helyszíni kiállítók által bemutatott jó gyakorlatokkal illusztrálva.

A jó gyakorlatok bemutatásának sorát Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitotta, aki a Miskolc-központú hulladékgazdálkodási szervezet európai szinten is egyedülálló szemléletformálási projektcsaládját mutatta be, ami az elmúlt években két alkalommal elnyerte a hazai Hulladékcsökkentési Hét első helyét. 

Legfontosabb fejlesztésük a hazai szinten páratlan Miskolci Újrahasználati Központ, ahol a lakosságnak lehetősége nyílik arra, hogy a már feleslegessé vált, de használatra még alkalmas tárgyait, eszközeit, berendezéseit elhelyezhesse abból a célból, hogy ezek a tárgyak lehetőség szerint mások által felhasználásra kerülhessenek. MakuArt projektjüknek köszönhetően az újrahasználati központot megelőzési tevékenységgel, javítással és az upcycling népszerűsítésével is kiegészítik.

A jó gyakorlatok sorában Molnár Attila Dávid, a PET Kupa ötletgazdája bemutatta a nemzetközi viszonylatban is újdonságnak számító Aquatic Plastic című folyótisztítási útmutatót, amely hamarosan magyar fordításban is megjelenik. Az útmutató összegzi a PET Kupa elmúlt 10 éves folyótakarítási akciói során összegyűlt tapasztalatot, amelyet a Tid(y)Up nemzetközi projekt keretében immár 6 ország vett át.

Forrás: zipmagazin