Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz a negyedik élelmiszerhulladék felmérésre!

  • 2022. október 18.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Immár negyedik alkalommal indítja el élelmiszerhulladék felmérését a Maradék nélkül program. Ha szeretnéd tudni, hogy a háztartásod mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy ha csak szeretnéd segíteni a Nébih munkáját ajándékokért cserébe, lehetőséged van Neked is részt venni a mérésben.

A Nébih friss kutatása szerint egy átlagos magyar állampolgár évi 65 kg élelmiszerhulladékot „termel”, amelynek jelentős része (több mint 25 kg) egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Ezt a részt nevezzük élelmiszerpazarlásnak, amely az elmúlt 5 évben 25%-kal csökkent a magyar háztartásokban. A visszaszorítás ellenére a pazarlás még mindig 245 ezer tonnát tesz ki évente, amellyel 450.000 ember egy éven keresztül jól tudna lakni, napi háromszori bőséges étkezéssel számolva. Az élelmezési világnap alkalmából, amelyet minden évben október 16-án tartanak, a hivatal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az élelmiszer érték, pazarlásának megelőzése pedig nem csupán környezetvédelmi és gazdasági, de erkölcsi kérdés is. Éppen ezért érdemes energiát fordítani arra, hogy az otthonainkban képződő élelmiszerfelesleg ne a szemetesben végezze.

 

Hogyan tudsz részt venni a felmérésben? 

A háztartási élelmiszerhulladék felmérésben való részvételre az itt elérhető regisztrációs felületen keresztül lehet jelentkezni. A meghirdetést követő két hétben fogadjuk és dolgozzuk fel a regisztrációkat. A regisztrált résztvevőket november első hetében keressük meg a részletes teendőkkel és az ajándékcsomag átvételével kapcsolatban.

A felhívás részleteit és feltételeiet a Maradék nélkül oldalán találod