Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ivóvíz cserebere pont indul Ukrajnában hulladék átvételi funkcióval

  • 2023. május 24.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A Hulladékmentes Tisza programot a Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság hozta létre a The Coca-Cola Foundation – a The Coca-Cola Company globális alapítványának támogatásával 2019-ben a folyó műanyaghulladéktól való megtisztításának céljával. A projekt legújabb eredménye Budapesten is megtekinthető lesz júniusban: a víztisztító és közösségi célokat ellátó konténer Kárpátalján nyeri majd el végső funkcióját. A tisztálkodási és közösségi funkciókat is ellátó Ivóvíz cserebere pont (angol nevén SWAP – safe water access point) legfontosabb célja, hogy megfelelő minőségű ivóvizet biztosítson a folyókból olyan helyeken, ahol ezt a közműszolgáltatás nem teszi lehetővé. 

Háromoldalú összefogásnak köszönhetően tisztul a Tisza vize

A Hulladékmentes Tisza program keretében a Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Coca-Cola Magyarország a The Coca-Cola Company globális alapítványának a támogatásával (The Coca-Cola Foundation) immár negyedik éve dolgoznak együtt a Tisza és mellékfolyóinak ökológiai védelmén és a folyó megtisztításán. 2019 óta önkéntesek, köztük a Coca-Cola Magyarország munkatársainak segítségével több mint 100 tonna hulladéktól szabadították meg a folyót, ezen kívül hozzájárultak a kárpátaljai hulladékgazdálkodás kiépítéséhez.

„„Számos technológiai fejlesztés is hozzájárult a Hulladékmentes Tisza program sikeréhez: így a hulladék útjának hatékonyabb feltérképezését segíti a GPS alapú nyomkövetés, amelynek köszönhetően feltárható a műanyagszennyezés útja és mértéke a folyón. A Kiskörei Vízlépcső szomszédságában építettük fel első Folyómentő Központunkat, ahol a folyami hulladékot válogatjuk szét majd készítjük elő újrahasznosításra. Utóbbi egyik jeles példája a folyami műanyagból épített Plasztikkajak” – hangsúlyozta Gyalai-Korpos Miklós,  a PET Kupa projektkoordinátora.

A The Coca-Cola Foundation – a The Coca-Cola Company globális alapítványa – a Hulladékmentes Tisza program keretében 2019 óta támogatja a PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesületet. „A folyó megtisztításán immár harmadik éve dolgozunk. A Coca-Cola Magyarország mintegy 200 munkatársa, eddig 6 alkalommal csatlakozott önkéntesként a programhoz, 2019 óta több mint 100 tonna hulladéktól szabadítva meg a Tiszát és környezetét” – mondta Szalóky Tóth Judit, a Coca-Cola Magyarország vállalati kapcsolatok, kommunikációs és fenntarthatósági vezetője.

Ivóvíz cserebere pont a megfelelő minőségű ivóvízért, a folyókból

Európában, de világszerte is újdonságnak számít az Ivóvíz cserebere pont, amely a technológiai újításokat a közösségi funkciókkal ötvözi. A konténer lelkét adó berendezés egy víztisztító készülék, amely ivóvíz tisztaságú vizet képes szolgáltatni természetes élővizekből, folyókból. A víztisztító berendezés tavaly szeptemberben, egy folyótisztító program keretében mutatkozott be a Tisza-tónál, ahol többen megkóstolhatták a Tisza ivóvíz tisztaságú vizét. A folyók tisztaságának megóvása érdekében az új konténer műanyag- és újrahasznosítható hulladék átvételi pontként fog üzemelni, aminek nagy jelentősége van az olyan térségekben, ahol a szelektív hulladékgyűjtés és szemétszállítás nem érhető el. Ukrajnában, a Tisza forrásánál rengeteg műanyag hulladék kerül a folyó vizébe a közműszolgáltatások hiánya miatt. A konténer erre a kihívásra ad választ, emellett szemléletformáló szerepet tölt be, hiszen felhívja a figyelmet vizeink szennyezettségére.

Tisztálkodási szolgáltatások és közösségi tér funkció

Az Ivóvíz cserebere pont közösségi funkciókat is ellát azáltal, hogy a konténerben megtalálhatók olyan eszközök – például zuhanyzó, konyhasarok és mosógép –, amelyek a tiszta víz mindennapi használatát segítik és amelyeket a rászorulók többen, együttesen vehetnek igénybe. A konténer, – amelynek megépítésénél főként újrahasznosított anyagokat használtak –, valamint a Budapest Hydro Kft. által fejlesztett víztisztító berendezés júniustól, előre egyeztetett időpontokban a szakmai közönség és az érdeklődők számára látogatható lesz, a fejlesztés szakmai partnere, a Fővárosi Vízművek csepeli telepén. A szakmai bemutatókra a szervezők a [email protected] címre várják a  jelentkezéseket. Júliusban pedig a konténert Kárpátaljára szállítják, hogy iható vizet és tisztálkodási helyet biztosítson a helyi lakosság számára.

Forrás: dontwasteit.hu