Itt az új mérleges rendszer, az autósok felét visszafordították hétfőn a hulladékudvar kapujából

  • 2023. július 05.
  • kovacseszter

Hétfőn startolt az új rendszer, már minden hulladékudvarban kilóra lemérik fajtánként a lakosság szemetét. Győr környékén napok óta mindenki kígyózó sorokat és zugszemétlerakókat vizionált. Volt is sor mindenütt, de nem hétfőn, hanem még a hétvégén, mert akinek sok szemete volt, időben meg akart tőle szabadulni. Hétfőn pedig jó páran hiába jöttek, fordulhattak is vissza, ha a szemét nem volt szétválogatva.

Eltartott pár évig, amire mindenki megszokta Győrben és környékén a hulladékudvarokat, ahová 14 éve hordják a lomot, az építési törmeléket, a kerti nyesedéket, a kiselejtezett hűtőt és a többit. Ezt most fenekestől felforgatta a júliustól működő új rendszer a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szervezésében.

Hétfőtől a szemetet előre külön kell válogatni, jól látható módon bemutatni a csomagtartónkat szemrevételező intézőnek, fajtánként leméretni, visszapakolni a kocsiba és átgördülni vele a konténerhez.

Győr-Moson-Sopronban a legforróbb a helyzet

Ezt még így leírva is hosszúnak érezték a lakók, és miután elterjedt a várható változás híre, majd aztán megjelent a helyben illetékes szolgáltató – a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft (GYHG) – tájékoztatója is, nyomban megindult a roham. Pénteken és a hétvégén kígyóztak a sorok a hulladékudvaroknál, mert aki csak lomtalanítani valót talált a pincéjében, igyekezett megszabadulni tőle, tudva, hogy hétfőtől jönnek a mérlegek.

Ráadásul azt már a múlt héten is bevezették, hogy Győrben egyszerre csak két autós – falvakban egy autós – tartózkodhat a hulladékudvarban, így a tumultus nagyobbra nőtt, mintha már mértek volna.

Az ország 200 hulladékudvarából több mint 40 Győr-Moson-Sopronban működik, így a nyugati térség lett a központja ennek a problémának, amit a kilogramm alapú elszámolás újdonsága okoz. Győrben 7 lomudvarnál álltak a sorok pénteken és a hétvégén, lomokkal teli utánfutók jöttek és mentek a városban napokon keresztül. Ehhez képest a változás első napja, a hétfő már istenesre sikeredett.

Ide kattintva a cikk folytatását is elovashatod. 

Forrás: telex/Laczó Balázs