Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ilyen hajó kellene a Dunára, Tiszára is

  • 2019. november 02.
  • PKata

A folyókat is meg akarja tisztítani a műanyaghulladékoktól a csendes-óceáni szemétgyűjtő rendszer feltalálója.

 

A 25 éves Boyan Slat holland feltaláló a rotterdami kikötőben mutatta be új fejlesztését, a The Interceptor (Az elfogó) nevű rendszert, amely a vízen haladva kikotorja a műanyagszemetet. A napenergiával működő hajó a folyókon völgymenetben úszva, íves alakú felfogó berendezésével naponta 50 ezer kilogramm műanyaghulladékot képes összegyűjteni még az előtt, hogy azok a tengerekbe, óceánokba ömlenének. Megfelelő feltételek mellett teljesítménye akár kétszeresére növelhető.

 

 

 

"El kell zárni a csapot, ami azt jelenti, hogy meg kell akadályozni, hogy a műanyag eljusson az óceánig" – hangsúlyozta a feltaláló, hozzátéve, hogy a mintegy ezer folyó felelős az óceánokat érintő műanyagszennyezés 80 százalékáért, és az a szándéka, hogy a következő öt évben valamennyi ilyen folyón megkezdjék a hulladék eltávolítását.

 

ocean clean up

© The Ocean Cleanup

A folyami hulladékgyűjtő hajók elkészítése mintegy 700 ezer dollárra rúgott. Három ilyett vetettek már be Indonéziában, Malajziában és Vietnamban és a negyediket a Dominikai Köztársaságban fogják használni. A feltaláló szerint építési költségeik csökkeni fognak, ahogyan egyre többet készítenek belőlük.

Izham Hashim, a malajziai Selangor állam kormányának képviselője a bemutatón elmondta, hogy másfél hónapja működik a hajó az egyik folyón, és nagyon jó szolgálatot tesz, összegyűjti a műanyag palackokat és minden szemetet.

Slat csendes-óceáni lebegő szemétszedője, a System 101 nevű berendezés néhány hete kezdte meg műküdését a Csendes-óceánon. Az U-alakú rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy 3 méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra, az első adagot várhatóan decemberben, az első fázis után.

 

A Tiszán egyébként szeptemberben beüzemeltek egy úszó gépsort, amely pont a folyó műanyagterhelését igyekszik lecsökkenteni. Azt a technológiát magyar ötletekből rakták össze

 

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/