Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Így telt az év 2019-ben a Humusznál

  • 2019. december 18.
  • Csilla

Eseménydús évet tudhatunk magunk mögött, így jól fog esni egy kis pihenő, hogy a jövő évi programokra, projektekre fel tudjunk készülni. De nézzük is meg, mi minden történt 2019-ben a Humusz háza táján! Év végi nyitva-, azaz zárvatartásunkról is írunk.

2019. december 20-án, pénteken vagyunk idén utoljára nyitva, és 2020. január 6-án, hétfőn jövünk legközelebb. Tehát december 23. és január 3. között nincs ügyfélfogadás! Megértéseket köszönjük! 

zárvatartás

Az idei évi munkákból, eredményeinkből szeretnénk számotokra néhányat kiemelni.

 

- Önkénteseink több mint 900 órával segítették a szervezet munkáját, amit ez úton szeretnénk megköszönni nekik!

- Közösségi komposztpontunk olyan népszerű lett, hogy sajnos kénytelenek is voltunk új regisztrálók elől "lezárni". Így idén is több mint 2 tonna szerves hulladékot tudtunk a hulladékégetőtől és -lerakóktól eltéríteni. Valamint a kertünk bővült egy mezítlábas ösvénnyel és rovarhotellel a Morgan Stanley önkénteseinek köszönhetően.

rovarhotel

 

- Márciusban ismét Műanyagböjtöt tartottunk, ezúttal a Trónok Harca c. sorozat arculatát felhasználva. Valamint Úton a nulla hulladék felé kampányunk keretében új infografikák és videók készültek.

műanyagböjt

 

- Több civil szervezettel közösen kiadtunk egy állásfoglalást a biológiailag lebomló műanyagokkal kapcsolatban, hogy bemutassuk, miért is nem gondoljuk elterjedésüket megoldásnak a műanyagszennyezés ellen.

- A Humusz csapata idén 10 alkalommal adott interjút tv-ben, 20 alkalommal rádióban, és a Humusz 7 alkalommal jelent meg nyomtatott sajtóban, online pedig kb. 50 alkalommal.

Humusz kert

(Kép forrása)

 

- A hazai zöld civil mozgalomban aktívan részt veszünk továbbra is. A 2019-es Zöld Civil Országos Találkozónak a Humusz helyszínt adott, illetve a Globális Klímasztrájkokon is megjelentünk. Nulla Hulladék Hálózati találkozót szerveztünk a Reflex Egyesület pápateszéri központjában.

 Klímasztrájk

 

- Nemzetközi szinten is tartjuk a kapcsolatot partnereinkkel, márciusban Németországban vettünk részt egy nemzetközi konferencián (Zero Waste Cities) és találkozón, májusban Brüsszelben tárgyaltunk az új európai uniós irányelvekről, valamint Berlinben tanultunk többet a betétdíjas rendszerekről. 

Zero Waste Europe

 

- A pedagógusok számára új képzést dolgoztunk ki, amit két alkalommal meg is valósítottunk az évben. Újabb Ökohírnök képzésekre 2020-ban is lehet majd számítani.

 pedagógus képzés

 

- Rengeteg rendezvényen, programon vettünk részt, a teljesség igénye nélkül néhány példa: Zöld Óvoda Konferencia, Újbudai Föld napi rendezvény a Feneketlen-tónál, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Föld napi rendezvényén a Pál-völgyi Barlangnál, Scoutland Fesztivál, Gubacs Fesztivál, 12. Telekom Fenntarthatósági Nap, Magyar Környezeti Nevelési Konferencia, SimpliCity Fesztivál, Zöldgömb Fesztivál, Brand Festival Youth.

Scoutland Zöldgömb

 

- a Humusz saját programjai idén: tavaszi és őszi Zöld Kalandozások, Nulla Hulladék Workshopok, kertmozik (a Conscious Cinema Budapest együttműködésével).

 nuhu workshop  kertmozi

- Önkormányzatokkal is együttműködünk, többek között az újbudai óvodák és bölcsődék zöldítésében veszünk részt.

- Irodazöldítési programunk is egyre népszerűbb, munkahelyek hulladékcsökkentését segítjük, szemléletformáló előadásokat tartunk. 

szemléletformálás 

 

Már most megígérhetjük, hogy jövőre is sok érdekes programmal fogunk jelentkezni, hiszen nem akármilyen évnek névünk elébe. 2020-ban fogja ugyanis a Humusz betölteni 25. születésnapját! Ennek alkalmából március 19-20. között Nulla Hulladék és Környezeti Nevelési Konferenciát fogunk tartani Budapesten.

 

Köszönjük szépen, hogy idén is velünk tartottatok és találkozzunk jövőre is!

 

 kellemes ünnepeket