Így csinál az okos kuka egy nap alatt komposztot az ételmaradékból
A ZERA Food Recycler névre keresztelt okos szemétkosár a kertben felhasználható, por halmazállapotú trágyává alakítja az élelmiszer hulladékot. A háztartási szemétnek kb. 30 százalékát teszi ki a szerves hulladék, amely újra felhasználható. A Whirpool a CES-en, vagyis a hi-tech újítások legnagyobb, Las Vegas-i világkiállításán két díjat is nyert újításaival- írja a francia Le Figaro.
Miről is van szó?
Először is kell egy speciális szemétláda, amelynek befogadóképessége 8,4 liter. Ebbe bele kell tenni egy, un. barna zsákot. Ez a tartozék szódabikarbónából és kókuszdió héjából készült. A teljes befogadó kapacitás 3,5 kiló, ez nagyjából egy átlagos háztartás heti szerves hulladéka. Amikor telítődött a bűvös szemétláda, elindíthatjuk a feldolgozást. A levegő áramlása, a hő, és a hulladékban lévő nedvessége hatására egy, a sörfőzésre emlékeztető folyamat indul be. Persze nem magától: meg kell nyomni a folyamatot beindító elektromos kapcsolót. Vagyis a varázsszemétláda nem 100 százalékban „zöld”, áram is kell hozzá. Persze nem sok, évente kb. 300 kWh, a gyártó szerint.
Az egész folyamatot egy mobil applikáció segítségével is elindíthatjuk és kontrollálhatjuk is. Végül, a kosár alatt lévő gyűjtő tálkába, az eredetileg bedobott hulladék egyharmadát kitevő por gyűlik össze, amit a kertben trágyaként lehet felhasználni. Mindez 24 óra alatt zajlik le, miközben a hagyományos módszerekkel a konyhai hulladékból csak több hónapos kezelés, tárolás után lesz trágya.
És mibe kerül?
Nem olcsó: az alapkészülék 1200 dollár, a hozzávaló zsákok, egy évre elegendő adagja 12 dollár és még számolni kell a szagelszívóval is, amely húsz dollár. A dolgok jelenlegi állása szerint a háztartási hulladékfeldolgozó néhány hónap múlva kerül kereskedelmi forgalomba, egyelőre csak az USA-ban. Persze a gyártó azt reméli, hogy az amerikai megjelenés a világhódító útnak csak az első állomása lesz.
Forrás: http://hvg.hu/kkv
Kép: http://www.treehugger.com