Idegesítik a műanyag palackhoz rögzített kupakok? Akkor csak figyeljen, mi lesz július 1-jétől

  • 2024. június 06.
  • kovacseszter

Az Európai Unió még 2018-ban döntött arról, hogy a műanyag kupakokat rögzíteni kell a palackokon. Bár ez elvileg több műanyag előállításával jár, a cél épp a környezetvédelem.

Alig egy hónap múlva végleg lekerülnek a boltok polcairól azok a palackok, amelyek hagyományos műanyag kupakokat használnak. Az elmúlt hónapokban egyre több ilyen termékkel lehetett már találkozni, az italgyártókat pedig az Európai Unió 2024 júliusától kötelezi is arra, hogy csak olyan palackozott termékeket készítsenek, amelyhez rögzítik a kupakot. De miért van erre szükség?

A változást egy 2018-ban bejelentett uniós irányelv hozta, amelynek célja, hogy csökkenjen az egyszer használatos műanyaghulladék mennyisége. Az italgyártók cégek akkor felszólaltak az új megoldás bevezetése ellen. Azzal érveltek, hogy ezzel épp, hogy nőni fog a műanyaghulladék, ugyanis ahhoz, hogy a kupakot rögzíteni kelljen a palackhoz, egy extra műanyagdarabot is készíteni kell.

A megoldástól azok a vásárlók sincsenek elragadtatva, akik már találkoztak az újfajta palackokkal.

Paradox módon azonban a megoldás valóban segítheti, hogy kevesebb műanyag kerüljön a környezetbe. A EuroNews arról ír, az Európai Unió adatai szerint jelenleg a műanyag kupakok jelentik a műanyag szennyezés legnagyobb forrását a tengerpartokon és a strandokon, azzal azonban, hogy a kupakot a palackhoz rögzítik a gyártók, kevesebbet fognak belőle elhagyni a vásárlók. Nem mellesleg az újrahasznosítás hatékonyságát is növeli a megoldás.

A megoldást hamarosan újabbak követik majd. Egy márciusban elfogadott jogszabály értelmében hamarosan betiltják a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a hotelben található miniatűr piperecikkek csomagolását, ahogyan erre a sorsra jutnak majd a gyorséttermi láncokban kapható élelmiszerek csomagolásai is.

Visszatérve a kupakokhoz: az Európai Unió szabad kezet ad a gyártóknak abban, hogy miként oldják meg a kupakok rögzítését a palackon. Emiatt valószínűleg többféle megoldással is találkozni lehet majd, bár a globális gyártók megoldásait minden bizonnyal a kisebb piaci szereplők is átveszik majd.

Forrás: hvg.hu/tudomány