Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld Tömb Zöldfülűekkel

  • 2012. február 02.
  • Axi

gyerekfoglalkozás közbenA Budapesti Művelődési Központ által szervezett Zöld Tömb – Élhetőbb panel kampány keretein belül január 16-20. között, minden nap foglalkozást tartottunk a XI. kerületi iskolák diákjainak. Az órákon a hétköznapi, gyakorlati és alkalmazható környezetvédelem jegyében történt az "oktatás".

A Budapesti Művelődési Központ (BMK) a Zöld Tömb – Élhetőbb panel projekt keretén belül két téma köré (hulladék és energia) szervezett témahetet, 5 kerületi partneriskolájában. A program egyik részének megtartására a Humusz Szövetség 4 foglalkozásvezetőjét kérte fel. A foglalkozások öt napon keresztül a délelőtti órákban zajlottak, az iskolák termeiben, ahol minden eszköz rendelkezésünkre állt az adott téma feldolgozásához. A témanapon 4-5-6. osztályosok vettek részt, akik a tanáraikkal együtt nagyon segítőkészen és barátságosan fogadtak bennünket.

A gyerekekkel körbejártuk a hulladékok környezetre és az élőlényekre gyakorolt káros hatását, a hulladék keletkezés megelőzésének lehetőségeit. Próbáltunk olyan hulladékszegény és környezettudatos megoldásokat, életmódbeli mintákat mutatni, amelyek számukra is érthetőek és megfelelő szemlélettel könnyen megvalósíthatóak.

A gyerekek az interaktív foglalkozások alatt, sok érdekes feladaton és játékon keresztül ismerkedtek meg a hulladékok által okozott problémákkal, a hulladékgazdálkodás általános fogalmaival, a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségével, és az újrahasznosított hulladékokból készült anyagokkal és tárgyakkal egyaránt.

A reklámok fogyasztásra gyakorolt hatását, motiváló kisfilmek segítségével, közös beszélgetés útján ismerték meg. Kipróbálták, hogy mennyire tudnak környezettudatosan vásárolni, és hogy hogyan lehet kialakítani egy környezetbarát háztartást, nagy lemondások nélkül. Nem utolsó sorban pedig az újrahasználat jegyében, saját kézügyességükkel a háztartásokban fellelhető hulladékokból (kombinált italos doboz, papírguriga) különböző tárgyakat készítettek.

A programot több szempontból is sikeresnek tartjuk, hiszen a gyerekek az egyéni szerepvállalás fontosságán túl, rengeteg ismeretre is szert tettek. Fontos, hogy játékos formában ismerhették meg a környezettudatos életmód felé vezető út lehetőségét. Pozitív visszajelzést kaptunk mind a gyerekek, mind pedig a jelenlévő pedagógusoktól is, akik meg voltak elégedve a foglalkozások szakmai és módszertani tartalmával, mindemellett pedig ők is aktívan bekapcsolódtak olykor 1-1 játékba a foglalkozás során. A gyerekeknek külön élményt jelentett az is, hogy gondolataikat a foglalkozáson megoszthatták társaikkal, így rengeteg értékes gondolat és ötlet született. A BMK munkatársai is készségesen segítették munkánkat. Reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk hasonló együttműködésekre, mind az iskolákkal, mind pedig a témahetet szervező BMK-val!