Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„Trashed – No place for waste”

  • 2013. május 31.
  • Pauló Gergő

A Humusz Szövetség szervezésében, május utolsó napján, az A38 hajón került megrendezésre a Trashed című film vetítése, amely Magyarországon először láthatott a nagyérdemű. Az eseményre jelentkezők száma gyorsan elérte a helység befogadóképességéből adódó maximumot, ami a film hazai premierje mellett annak is volt köszönhető, hogy az est vendége Dr. Paul Connett vegyész professzor volt.

A professzor – aki egyébként a filmben is megjelent, mint szakértő - a New York-i St. Lawrence Egyetem tanára, az American Health Studies nevű szervezet igazgatója, a nulla hulladék stratégia egyik megalkotója. Hosszú éveken át foglalkozott a hulladékégetés egészségügyi hatásaival. Az elmúlt évtizedekben több mint 1700 előadást tartott a világ 44 országában erről a témáról.

Az est Graczka Sylvinek, a Humusz elnökének rövid bevezetője után Paul 1 órás előadásával kezdődött, ami csak azért nem volt hosszabb, mert a professzor precízen tartani akarta az időkeretet. Az embernek olyan érzése volt, mintha napokig tudna beszélni a hulladékproblémával kapcsolatos ismeretekről és tapasztalatokról. Olyan ember lehet, akinek az egyetemi előadásairól nem könnyen szabadulnak  a hallgatók, de valószínűleg nem is akarnak, ugyanis lelkesedése, pozitív gondolkodása, humora és optimizmusa magával ragadó.
Az előadás tömören vázolta a nulla hulladék stratégia koncepcióját, és azokat a lépéseket, amelyeken keresztül ez megvalósítható. Hogy az egész nem egy levegőben lógó idealizmus, azt számos példa demonstrálta. San Francisco városáé volt az egyik, amelyből láthattuk, hogy akár néhány év alatt milyen jelentős eredmények érhetőek el. A jó példa pedig ragadós, és meglepő helyeken bukkan fel: a precizitásukról kevésbé ismert olaszok például több nagyvárosukban, köztük Nápolyban is jelentős eredményeket értek el a nulla hulladék stratégia megvalósításában.

Az előadás jól megmutatta, hogy a hulladékprobléma nem szemlélhető és oldható meg önmagában, számos más problémával, az élet számos területével van közvetlen vagy közvetett kapcsolatban. Szorosan összefügg az erőforrásokkal való helyes gazdálkodással, az energiakérdéssel, a globális felmelegedéssel, a munkanélküliség problémájával, és egészséges élelmiszerek előállításával, és még sorolhatnánk. Az előadó lelkesítő, kifejező stílusa, megfelelő tolmácsolással megsegítve mindenki számára világossá tette az összefüggéseket.Ez után következett a film, amely nem egy száraz, a tények ismertetésére szorítkozó, minél több információt magába sűrítő alkotás. Sokkal inkább átfogó képet próbál adni a téma iránt érdeklődőknek arról, hogy hogyan is áll az emberiség globális szinten a hulladékproblémával. A gyakran sokkoló képi hatások mellett elegendő információhoz juthat a néző a problémák méretét, a tendenciákat, a megoldási nehézségeket és eredményeket illetően. A híres színész, Jeremy Irons, az érdeklődő laikus szerepébe bújva kalauzol minket végig a hulladékprobléma legszemléletesebb helyszínein, némi könnyedséggel és humorral enyhítve az egyébként nyomasztó valóságot.

 


Talán kritikaként mondható el a filmről, hogy olykor nagy térbeli és témabeli ugrásoknak lehettünk tanúi, ami némileg a helyes tematikus felépítettség és tudományos korrektség ellen hathatott. Viszont tudván, hogy nem egy hivatalos szakmai állásfoglalásról van szó, ez csak az érdeklődés fenntartását szolgálhatta, és kiegészítve az olykor felbukkanó szakértői véleményekkel, összességében egyáltalán nem nevezhető tudománytalannak. A filmet egyébként a 2012-es Cannes-i filmfesztiválon is bemutatták. A téma súlyosságához méltó filmzenét a Vangelisnek köszönhetjük.

A film után Paul még válaszolt néhány kérdésre, majd lelkesítő szavakkal búcsúzott a hallgatóságtól, végül még dalra is fakadt. Budapestet gyönyörű városnak tartja, ahol nagyszerű kezdeményezéseket lát. Bízik a magyar emberek tudásában és kreativitásában. Ha ezt még meg tudjuk spékelni a professzor optimizmusával, derűlátásával és lazaságával, amellyel ezekhez a komoly problémákhoz hozzááll, akkor hiszem, hogy legalább olyan sikeresek lehetünk, mint a távoli San Francisco.

Szerző: Pauló Gergő

A film bárki számára letölthető az internetről.