Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sikeresen lezajlott a budavári programsorozatunk

  • 2012. április 20.
  • Axi

gyerekoktatás piktogramÖrömmel fogadtuk el a Budavári Önkormányzat néhány hónappal ezelőtti felkérését, miszerint három kerületi általános iskola számára rajzpályázatot, oktatási programot és tudatformáló napot szervezhettünk. Így a Humusz Szövetség és a I. kerület Budavári Önkormányzata sikeres együttműködést tudhat maga mögött.

A programban résztvevő iskolák a következők voltak:

  • Lisznyai Utcai általános Iskola (1016 Budapest, Lisznyai u. 40-42.)
  • Budavári Általános Iskola (1014. Budapest, I. kerület, Tárnok utca 9-11.)
  • Batthyány Általános Iskola (1015 Budapest, I. kerület, Batthyány utca 8.)

 I. Iskolai foglalkozások

A környezettudatos iskolai foglalkozások a környezetvédelem, vizek védelme, környezettudatos háztartás, hulladék megelőzés, hulladékkezelés témaköreit dolgozták fel. A témakörökkel interaktív, játékos előadások és kézműves foglalkozások formájában ismerkedhettek meg a gyerekek.

A diákok közelebbi képet kaptak arról, hogy a környezetünk védelme egyéni felelősség és egyben egyéni döntés kérdése, de tudatos, egymás iránt fogékony, empatikus közösségként sokat lehet tenni és elérni a környezet óvása érdekében.

gyerekfoglalkozás

A játékos, és az adott osztályra rugalmasan alakított foglalkozás minden eleme megérintette és tapasztalati tudást is hozott a gyerekek számára. A víz szennyezésével és az egészségmegőrzésével kapcsolatos közvetlen, egyszerű kísérletek, mint: a kóla kísérlet, a víz kóstolása és a szegfű színének megváltoztatása, mint demonstráció tapasztalati úton hozott a gyerekek számára nagyon fontos következtetéseket.

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy az osztályok nyitottan és nagy érdeklődéssel fogadták a különböző játékokkal színesített foglalkozást. Az iskolák, pedagógusok részéről érdeklődéssel, nyitottsággal, támogató közegben zajlottak a foglalkozások. Életkoruknál fogva a gyerekek tájékozottsága, gyakorlati tudása és viselkedése pedig nagyban függ a pedagógustól és az otthoni környezettől is.

II. Rajzpályázat

A rajzpályázat célja volt, hogy a gyerekek megismerjék a hulladékgazdálkodás környezeti összefüggéseit, és azon belül annak kifejezett hatását az ivóvíz készletünkre.

A pályázat témája:

“Én így takarékoskodom a vízzel”, saját ötletek alapján mutatták be, hogy miképpen lehet a napi vízfogyasztást ésszerű és megfontolt használattal jelentős mértékben csökkenteni, a pazarlás megállítására irányítva a figyelmet! Összesen 86 pályamű érkezett az iskolákból. Ötletes, elgondolkodtató, színes, sokfajta technikát alkalmazó rajzok születtek.

A nyertesek névsora:

I. helyezett: Tang Mei Tímea (Batthyany Ált. Isk. 5.a)
II. helyezett: Jakabos Júlia (Budavári Ált. Isk. 6.oszt.)
III. helyezett: Szilas Abigél (Lisznyai Utcai Ált. Isk. 5.a)
Különdíjasok:
        - Legifjabb művész kategóriában: Fauszt Klára (Batthyany Ált. Isk. 4.b)
        - Legkülönlegesebb technikával készült pályamű: Papp Borbála (Batthyany Ált. Isk.)

III. Tudatformáló nap

Időpont: 2012. március 22. (Víz világnapja) Helyszín: Budavári Önkormányzat épülete

A program 9:00-13:00 óra között zajlott le, ahol több interaktív kiállítást, szemléletformáló játék és irányított beszélgetéssel egybekötött filmvetítés várta a kerületi iskolák diákjait. A gyermekprogramok után, 14:00 és 17:00 óra között az I. kerületi, budavári lakosoknak nyílt lehetőségük arra, hogy megismerkedjenek kiállításainkkal és szóróanyagainkkal, amelyeket magukkal is vihettek.

A program referenciája