Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meglestük a svédek titkát

  • 2012. augusztus 21.
  • juci

újrahasználatA svédországi Göteborg városának önkormányzata a belvárostól néhány percnyi autóútra olyan hulladékparkot üzemeltet, ahová a lakosság minden, számára feleslegessé vált berendezését, eszközést, hulladékát ingyen leadhatja. Augusztus közepén észt civilekkel együtt utazott el a Humusz csapata meglesni a titkokat. - Képriport

A Kretsloppsparken névre keresztelt telep bejáratánál hatalmas eligazító térkép és szakképzett segítő fogadja a hulladékától vagy feleslegessé vált tárgyaitól megválni kívánó göteborgi lakosokat.

Az első hangárban átveszik a veszélyes hulladékokat (a festékmaradéktól kezdve az elemeken, akkumulátorokon át a használt olajig mindent), majd az adományként felajánlott építési maradékokat, elektronikai eszközöket, bútorokat, berendezési tárgyakat veszik át a park dolgozói. Ezek egy második válogatás és ellenőrzés után típusonként válogatva kerülnek az újrahasználati részlegbe, ahol a piaci ár töredékéért vásárolhatóak meg.

A tárgyként tovább már nem értékesíthető dolgok hatalmas, jól kitáblázott konténerekbe kerülnek, ahonnan amit csak lehet, a park újrahasznosítókhoz továbbít. A centrumhoz tartozik még egy kis étkezde is, ahol a lomtalanítás, vagy épp a mások által kidobásra ítélt kincsek közti keresgélés fáradalmait pihenhetik ki a park látogatói.

Olyan egyszerű, nem?

Kretsloppsparkenveszélyes hulladékszelektív konténerekkávézó        székek   butikzarak              cserepek     fa