Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Március 1. az újrapapír világnapja

  • 2012. február 29.
  • zui

ujrapapir termekekLegyen ez a jeles nap egy olyan alkalom, amikor elgondolkodunk, hogy honnan jön és hová tart az a rengeteg papír, ami körülvesz bennünket! A sikeres szelektív gyűjtésnek és az új technológiáknak köszönhetően egyre szélesebb körben gyártanak és kínálnak újrapapírból készült termékeket megfizethető áron. A Humusz Szövetség arra ösztönöz minden magánszemélyt, gazdasági társaságot és egyéb intézményt, hogy csökkentse a felesleges papírhasználatot, és a hagyományos helyett újrapapírt vegyen igénybe!

Magyarországon az évi átlagos papírfogyasztás 100 kg/fő, vagyis évente 1 millió tonna papírt használunk el. Statisztikák szerint ebből 480 ezer tonnát visszagyűjtenek. A szelektíven gyűjtött papírhulladék döntő többsége csomagolásokból (pl. hullámkartonokból) származik, 20 százaléka pedig főleg újságokból, postai levélszemétből álló vegyes hulladék. Hazánkban a papír szelektív gyűjtése a legsikeresebb a különböző hulladékfajták közül, de mindez csak akkor térül meg, ha utána tudatosan az visszagyűjtött másodnyersanyagból készült termékeket keressük, tehát az újrapapír termékeket. 

Az új technológiáknak köszönhetően az újrapapír mára gyakorlatilag azonos tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos papír. Ugyanolyan tartós, igényes, és nem csak irodai papír formájában, hanem számos más formában találkozhatunk vele. Tudnunk kell, hogy minél fehérebb egy papír, annál súlyosabb a gyártás során fellépő környezetszennyezés, mert a szép színt agresszív klórvegyületekkel érik el. A kemikáliák használata mellett a vízigényesség a papíripar legkomolyabb környezeti problémája, az erőforrások hatékony használatában azonban jelentős fejlődést értek el – pl. vízvisszaforgató rendszerek segítségével – az utóbbi évtizedekben. A papírhulladék feldolgozása is takarékosabbá tette az ipart, a papírt ugyanis akár 5-10-szer is újra lehet hasznosítani. Becslések szerint egy tonna papírhulladék feldolgozása 12 öreg fát ment meg a kivágástól, továbbá 31,8 köbméter vizet, 3 köbméter lerakóhelyet, 4,1 MW áramot és 280 liter kőolajat takarít meg.

  • Keressük a szürkés színű újrapapírt, és ha fontos a megjelenés, csak akkor válasszuk a fehérített újrapapírt!

  • Ma már szinte az összes nagy papírgyártónak szerepel újrapapír a kínálatában. Az irodai fénymásológépekhez használható típusokról kérdezzük a gép gyártóját, mert ezekhez is kapható megfelelő minőségű

  • Az egészségügyi papíroknál (szalvéta, zsebkendő, toalettpapír) vegyük figyelembe, hogy minél kevésbé színes, minél kevésbé fehér, annál kevésbé környezetszennyező a termék.

  • Kerüljük a felesleges csomagolást, ha azonban szükségszerű, akkor törekedjünk a barna színű hullámkarton vagy a nátronpapírok használatára!

  • Az iskolai, munkahelyi jegyzetfüzetünk készüljön újrapapírból! Hogy ez hol szerezhető be, arra a www.humusz.hu/gyik oldalon gyűjtöttünk össze tippeket.

  • Létfontosságú, hogy a vállalati és a közbeszerzésekben is minél nagyobb teret nyerjen az újrapapír, a jelentős tételű rendelések ugyanis középtávon csökkentik az egységre jutó gyártási költségeket, olcsóbbá téve így a terméket. Magyarországon a közbeszerzési listán az újrapapír ára gyakorlatilag megegyezik a hagyományos papíréval.

  • Italcsomagolás esetén (ha a csomagolásmentesség nem megoldható) részesítsük előnyben a visszaváltható csomagolást! Bár kombinált dobozok (italoskarton) anyagának papír frakciója újrahasznosítható, ez igen energiaigényes folyamat, így ez esetben is a megelőzés és az újrahasználat a valódi megoldás!
  • További papírtakarékossági tippek ide kattintva olvashatóak.

Mindennapi fogyasztásunk során a pénzünkkel szavazunk. Minél többen választjuk az újrahasznosított termékeket, annál jobban ösztönözzük a gyártókat arra, hogy kínálatunkban környezetbarát termékek legyenek!

ujrapapirkor

A papír újrahasznosításának egyszerűsített folyamata.