Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Humusz 2016-os közhasznúsági jelentése és szakmai beszámolója

  • 2017. augusztus 04.
  • Csilla
Nem könnyű nyári olvasmány, de akit érdekel, utána nézhet, hogy milyen forrásokból mennyi féle klassz projektet bonyolítottunk a tavalyi évben.

Ahogy minden civil szervezetnek, a Humusznak is évente el kell készítenie a közhasznúsági jelentést, aho feketén-fehéren le van írva, milyen forrásokból és min dolgoztunk. Szívesen mutatjuk be nektek, mi mindenen dolgoztunk a tavalyi évben. Reméljük, hogy a jövőben is ilyen aktívan tudjuk majd a munkát végezni. 

(Nézd meg, te hogyan tudod a munkánkat segíteni!)


 

Közhasznúsági jelentés itt érhető el.

 

Szakmai beszámoló

Szakmai célunk 2016-ben is arra irányult, hogy Magyarországon a fenntartható, a természeti erőforrásokkal takarékosan bánó fogyasztás és termelés napi gyakorlattá váljon. Azért dolgozunk, hogy rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret és akarat a lakosságban, különösen a szakmai döntéshozók körében, illetve kialakuljon a szükséges társadalmi, gazdasági és környezeti feltételrendszer. Ebben a munkában partnernek tekintjük a civil közösségeket, a pedagógusokat, a felsőoktatásban részt vevő hallgatókat és az önkormányzatokat. Eszközeink a nulla hulladék felé vezető úton a tájékoztatás, oktatás és tanácsadás, jó gyakorlatok felkutatása, hulladékmegelőzési minták kidolgozása és megvalósítása, valamint közösségi együttműködések ösztönzése.

 

gyerekprogramok

OKTATÁS, SZEMLÉLETFORMÁLÓ KOMMUNIKÁCIÓ (ALAPTEVÉKENYSÉGEK):

•A 2014-ben az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől az SH/4/5 Ökoiskola és Zöld óvoda hálózat bővítési projekt keretében nyert megbízásunk révén őszig országszerte végeztük a regionális forrásközponti feladatokat. Régiónként együttműködtünk helyi Nulla Hulladék Hálózati tagszervezeteinkkel és koordináltuk az országos tevékenységet, illetve a KMR régióban közvetlenül is elláttuk a feladatokat. A program keretében félévente tartottunk információs napokat minden statisztikai régióban az iskoláknak, illetve óvodáknak, , így több száz intézménnyel kerültünk napi kapcsolatba. Akkreditált Ökoiskola és Zöld Óvoda Koordinátori képzést két-két alkalommal bonyolítottunk le (kb. 100 pedagógus). A Közép-magyarországi Régióban 2016-ban 35 iskolát és 31 óvodát segítettünk az Ökoiskola és a Zöld Óvoda címpályázat beadásában mentorálással.  

•Hazai upcycling művészek bevonásával elkészült a Humusz saját Redesign Kiállítása, amely azt mutatja be, hulladéknak vélt alapanyagokból mennyi féle használati tárgy készíthető el. Ősszel iskolák számára hirdettünk redizájn pályázatot, amelynek keretében 5 oktatási intézményben fog 2017 tavaszán bemutatásra kerülni egy hétig a kiállítás.

•5 kisfilm készült el a hulladékcsökkentés különböző módozatairól, illetve egy a háztartási és kerti hulladékok elégetésének kockázatairól, környezetbarát alternatíváiról.

•Pedagógusoknak szóló hírlevelünket 1864 regisztráltnak küldjük ki kéthavonta.

•Egész évben, folyamatosan tartunk gyerekfoglalkozásokat, külső helyszíneken és oktatóközpontunkban: 2016-ban nagyságrendileg 30 gyerekcsoportnak tartottunk szemléletformáló foglalkozásokat (kb. 700 fő). Pedagógusok és a lakosság számára tartottunk az újrahasználat jegyében kézműves workshopokat összesen 8 alkalommal. Négy felsőoktatási intézményből fogadtunk gyakornokokat az év során, akiket irodai és szakmai munkába is bevontunk.

•Lakossági tanácsadó tevékenységünket napi szinten folytattuk telefonon, e-mailben és személyesen. Éves szinten átlagosan 650 megkeresésre válaszoltunk. Adatbázisaink közül a legnépszerűbbek a javítóműhelyes és hulladékátvevős adatbázisok, továbbá a Gyakran Ismételt Kérdések oldalunk.

• Az Újraszedve c. szemléletformáló magazinból idén is 4 lapszámot tudtunk kiadni, ezzel kb. 24.000 olvasóhoz jutottunk el. A cikkek a honlapunkon is megjelennek változatlanul.

•A humusz.hu oldalunkat naponta frissítjük tartalommal, 2016-ben 380.000 oldalletöltés volt és 150.000 egyéni felhasználó, a javitomuhelyek.humusz.hu adatbázisunk esetében pedig több mint 160.000 oldalmegtekintést értünk el. A hírlevél regisztrációk száma meghaladta a 2600 főt. Jelen vagyunk a közösségi médiumokban is, Facebook követőink száma az év végéig 3000 fővel nőtt, közel 10.000 főre.

•A tárgyi adományozást lehetővé tevő www.tulsokcucc.hu oldalát 2014-ben indította el a szervezet. 2016 tavaszán Maradéktalan kreativitás program keretében egy új aloldallal bővült, a Maradékbazárral (www.tulsokcucc.hu/maradekbazar), ahol gyártási maradékokat, alapanyagokat lehet felajánlani kézműves, kreatív célokra oktatási intézmények és művészek számára. A 2016-os évben a tárgyi adományozás népszerűsítése céljából 2 alkalommal is folyt kommunikációs kampány, valamint az oldal továbbfejlesztése is megtörtént az év végéig. Jelenleg 650 adomány- és maradékanyag fogadó, ill. 814 adomány- és maradékanyag felajánló van, az oldalmegtekintések száma elérte a 90.000-et.

•A sajtómunka 2016-ban a következő eredményeket hozta: rádióban 18, tévében 13 alkalommal szólaltunk meg; nyomtatott sajtóban 20, online sajtóban pedig 62 cikk jelent meg munkánkról.

•A fentieken kívül szemléletformáló standjainkkal összesen 18 helyszínen vendégeskedtünk, ahol mintegy 50.000 főt értünk el.

•Továbbá Rukkola Könyvcseréldében átadó pont vagyunk, a társadalmi vállalkozó Sharolta számára használt farmergyűjtést sikeresen folytatjuk (kb. 150 kg-ot térítettünk így el a lerakóktól).

•Önkéntes adatbázisunk 2016-ban 171 főt számlál. Önkénteseink 2016-ban 1500 munkaórával segítették a szervezetet. Intenzív, jól szervezett, napi szintű önkéntes koordináció folyik. 

•2016 őszén is megrendeztük a Komposztálás Ünnepnapját, amelyre pályázatot hirdettünk, amelyre közel 51 óvodai és iskolai pályamunka érkezett.

•A Humusz Házban 2016-ben is több közösségi programot is szerveztünk, így cserebere börzéket, garázsvásárokat, komposztképzést, bevásárlókörünk számára találkozót és kóstolót stb.

•Tovább folytatódott a Zöldkalandozások lakossági előadássorozat, tavasszal és ősszel is 6-6 előadót hívtunk meg, hogy a környezetvédelem különböző szakterületeit mutassák be a nagyközönség számára.

•Tavasszal 20 órás önkéntes képzés keretében képeztünk ki újabb 20 fő hozzánk csatlakozó aktivistát.

 

Zero Waste Europe

HÁLÓZAT:

•A Nulla Hulladék Hálózathoz újabb 6 pártoló tagszervezet csatlakozott.

•Üzemeltetjük levelezőlistáinkat, ezeken és a hírleveleinken keresztül szolgálunk hírekkel, javaslatokkal a tagságunk és hálózatunk számára, és kérjük véleményüket.

•A Zero Waste Europe és RReuse nevű szervezetek találkozóin is hoztunk-vittünk jó gyakorlatokat. 

•A Zero Waste International Alliance és az európai RReuse hálózat hírfolyamát, belső kommunikációját is folyamatosan követjük.

•2013 vége óta az angol nyelvű honlapunkat is frissítjük, elsősorban külföldi híreket, jó gyakorlatokat osztunk itt meg.

•A szervezet továbbra is tagja a Global Alliance for Incinerator Alternatives égetőellenes nemzetközi szervezetnek.

•A települési önkormányzatok számára indított Nulla Hulladék Kartának 26 csatlakozója van.

•2016-ban is részt vettünk a zöld civil mozgalom Országos Találkozóján (Zöld OT) Őriszentpéteren, ahol szekciót is tartottunk a zöld civilek számára.

 

komposztprogram

HULLADÉKOS SZAKMAI TEVÉKENYSÉG:

•A Fővárosi pályázati program keretében 55 db közcélú intézmény (beleértve óvodákat, iskolákat, idősek otthonát stb.) számára osztottunk ki komposztládákat, illetve 110 fő vett részt képzésen. Az Újbudai Idősek Otthonában továbbá tartottuk egy komposztünnepet, ahol iskolai közösségi szolgálatosokkal közösen mutattuk be a komposztálás folyamatát a lakók számára.

•A Humusz kertjében közösségi komposztáló pont üzemel, amely most új helyre került, bővült, jelenleg a beérkező szerves hulladék mennyiségét is mérni tudjuk. Kb. 50 háztartás hozza rendszeresen konyhai zöld hulladékát a pontra, ezzel havonta legalább 100 kg értékes szerves anyag menekül meg az ártalmatlanításról és bomlik le értékes humusszá.

• A március 1-jei Újrapapír Napjához kapcsolódóan workshopot szerveztünk pedagógusoknak, ahol meghívásunkra a papír hazai újrafeldolgozásáról tartott előadást az ezzel foglalkozó Hamburger Hungária képviselője, majd technikákat mutattunk be a papír kreatív újrafelhasználására pl. kosárfonás.

•A Maradékbazár elindításának alkalmából workshopot szerveztünk vállalati képviselők számára, ahol a tárgyi adományozás jogi és gazdasági szempontjait jártuk végig.

•Az évben 2 lakossági fórumon is részt vettük, ahol a hulladékégetés, ill. a háztartási és kerti hulladékok égetés kockázatairól és alternatíváiról beszélgettünk a helyi lakossággal.

•A 2016. évi Zöld OT-n munkatársunk a zöld civil mozgalom Koordinációs Tanácsának delegáltja lett, az előző évben megválasztott munkatársak pedig aktívan vettek részt az Országos Környezetvédelmi Tanács és a Környezetbarát Termék Védjegy Értékelő és Minősítő Bizottság munkájában. Más civil szervezetekkel közösen írtunk közös állásfoglalást a hulladékégetők hulladékgazdálkodásban elfoglalt helyéről, amelyet közös állásfoglalásként elfogadott a Környezet- és Természetvédelmi Szervezetek Országos Találkozója is.

•Felkértek bennünket az ipari szimbiózis témájával foglalkozó TRIS (Interreg Europe) projekt Tanácsadó Testületébe delegáltnak.

•Több projektben vettünk részt szakmai együttműködőként, mint például a városi átmeneteket, közösségi kezdeményezéseket vizsgáló ARTS projektben, továbbá a Herman Ottó Intézettel közösen bővítettük és népszerűsítettük a városi közösségi komposztálást.

•Pályázatot hirdettünk vállalatok számára, hogy megtudjuk, milyen hulladékcsökkentési tevékenységeik vannak, továbbá az első három helyezett számára szemléletformálási programokat szerveztünk.

•Közigazgatási (OKT) és társadalmi egyeztetés keretében véleményeztük a következő dokumentumok, jogszabályok tervezetét: áprilisban a hulladéktörvény újabb módosítását, valamint a 2016 évi Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervet (OHKT) véleményeztük.

•Munkatársainkat több előadás megtartására kérték fel szakértőként, így „A helyi közösségek és együttműködéseik szerepe a hulladék-gazdálkodásban” szakmai fórumra; a Francia Intézet Környezetvédelmi Hónapjának Nulla hulladék, nulla pazarlás napján szervezésében segédkeztünk, illetve adtunk elő; a Herman Ottó Intézet a Komposzt is érték! konferenciáján mutattuk be a közösségi komposztálást; komposztképzést tartottunk Alsónémediben; továbbá munkatársunk a Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából az ENSZ Környezetvédelmi Programjának találkozóján vett részt civil képviselőként.

•A Körforgásos Gazdaság Csomag apropóján nemzetközi egyeztetést folytattunk a visegrádi országokban lévő partnereinkkel arról, hogy az egyes országok hogy állnak a teljesítéssel, és milyen lehetőségek vannak a lemaradások orvoslására.

Működésünk 2016-ban fenntarthatósági és esélyegyenlőségi tervünknek megfelelően folyt.