Hulladékudvar: mikor és miért jó?

 • 2023. szeptember 26.
 • kovacseszter

Kiszolgált elektronikai hulladék, építési törmelék, karton, veszélyes hulladékok: a hulladékudvar pontosan arra jött létre, hogy ezeket ne a kertben kelljen tárolni, és ne is az út szélén végezzék. Nézzük meg, mit is helyezhetsz el a hulladékudvarokban, és ezt milyen feltételekkel teheted.

Bárkinél előfordulhat, hogy olyan hulladék keletkezik a háztartásában, amit nem tud, vagy éppen nem akar a kukájában elhelyezni. A felelősen gondolkodó, tudatos emberekben jogosan merül fel kérdés: hogyan lehet megszabadulni a nemkívánatos szeméttől? A válasz sok esetben egyszerű: hulladékudvar!

Mit jelent a hulladékudvar?

A hulladékudvar vagy hulladékgyűjtő udvar olyan szolgáltatás, ahol meghatározott speciális vagy újrahasznosítható hulladékok helyezhetők el. Azt, hogy itt milyen tárgyakat adhatsz le, és ezekből mennyit, hatóságilag szabályozzák. A szolgáltatás általában ingyenes, és háztartásonként meghatározott mennyiségben válhatsz meg a már szükségtelenné vált tárgyaktól. A hulladékok közé tartoznak a veszélyes és a speciális elemek is.

Amennyiben veszélyes hulladéktól szeretnél megszabadulni, rögzítik a leadott tárgyak mennyiségi és minőségi jelzőit. Ezeket a hulladékokat elkülönítve tárolják, míg tovább nem szállítják őket. Lakossági veszélyes hulladéknak minősül többek között az elektronikai cikk, az akkumulátor, a növényvédő szer, a lakkmaradék, a fénycső vagy a fáradt olaj.

Miért jöttek létre a hulladékudvarok?

A hulladékudvarok elsődleges célja, hogy a háztartásokban keletkező, részben veszélyesnek minősülő hulladékokat átvegyék, tárolják mindaddig, amíg azokat újra nem hasznosítják vagy meg nem semmisítik. Így nemcsak a környezet védelme, hanem a körkörös gazdálkodás is megvalósulhat.

Például, mivel az építési hulladékok nem bomlanak le, és a víz vagy a szél révén apró szemcsék formájában szennyezik a környezetet, ezeket a hulladékudvarokban tárolva és megsemmisítve mindez megelőzhető. Például vegyük az azbesztet: az ilyen hulladékok különleges bánásmódot igényelnek, mivel a természetre és az egészségre is ártalmasak.

A hulladékudvarok nagy előnye, hogy a beérkezett, újrahasznosítható hulladékot fedett konténerekben tárolják továbbszállításukig és újrahasznosításukig. De ugyanez igaz a gyógyszerekre vagy a vegyszerekre is.

Mit lehet leadni? Mire kell odafigyelnünk?

Habár a lehetőség sokat segíthet a hulladékok gyűjtésében, néhány szabályt be kell tartani. A veszélyes hulladék és az építési hulladék esetében különösen!

Minden hulladékudvarban leadhatók az alábbi újrahasznosítható tárgyak:

 • papír: újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, papírdoboz, kartondoboz;
 • hullámkarton papír: csomagolásból származó nagyobb méretű kartonpapír dobozok;
 • műanyag: kizárólag ásványvizes és üdítős- (PET-) palackok és ezek lecsavart kupakjai, műanyag flakonok (PP, HDPE), műanyag szatyrok, fóliák (LDPE), kizárólag csomagolási műanyagok;
 • fém csomagolási hulladék: üdítős- és sörösdobozok, valamint konzervdobozok;
 • italoskarton: tejes- és gyümölcsleves dobozok (pl. Tetrapak);
 • színes üveg: boros-, sörös- és pezsgősüvegek (kizárólag öblös üvegek);
 • fehér üveg: italos-, befőttes- és parfümösüvegek (kizárólag öblös üvegek);
 • hungarocell: (kizárólag tiszta, fehér csomagolási hungarocell) műszaki cikkek védőcsomagolása;
 • textil: tiszta lakás-, valamint ruházati textilek, zsákolva beszállítva.

Veszélyes hulladékokat is befogadnak az udvarok

A speciális és veszélyes hulladékok esetében az alábbiakat minden hulladékudvar befogadja:

 • elektromos hulladék: (pl. mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, hajszárító, porszívó, vasaló, elektromos fűrész, fűnyíró stb.);
 • elektronikai hulladék: (pl. számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon, hifi-berendezés, televízió, rádió, videokamera, fényképezőgép stb.);
 • sérült napelemek: csak a lakosságtól és kizárólag lakossági mennyiséget, vagyis két-három napelemtáblát vesznek át;
 • fénycsövek és világítótestek: minden világítótest;
 • szárazelemek és hordozható kis akkumulátorok;
 • gépjárműindító akkumulátorok: savas indítóakkumulátorok;
 • használt sütőzsiradék és göngyölege: konyhai használt olaj és annak flakonja;
 • fáradt olaj és göngyölege: gépkocsi használt olaja és annak flakonja,
 • tonerhulladék: nyomtatópatron;
 • fagyálló folyadék: (gépkocsiból származó) jól lezárva, csomagolva szállítva;
 • aeroszolos palack: veszélyes hulladéknak minősülő (környezeti veszélyt jelző piktogrammal ellátott) aeroszolos palack,
 • gépkocsi-olajszűrő.

Csak bizonyos udvarokban adhatod le az alábbi veszélyes hulladékokat:

Fontos! A hulladékudvarok elsődlegesen a lakossági, háztartásokban keletkező hulladékot veszik át, az ipari hulladékot nem!

Összességében minden hulladékudvar befogadja az egyszerűbb csomagolási hulladékokat és a leggyakoribb veszélyes, ill. speciális kezelést igénylő hulladékokat, azonban csak néhány udvarban adhatod le a kerti, építési, bontási hulladékot.

Miből mennyit adhatok le?

A leadható mennyiségek a magyar lakcímkártya / tartózkodási engedély / hatósági bizonyítvány / regisztrációs igazolás / bejelentőlap egyikének bemutatását követően érvényesek. Hulladékfajtánként eltér, hogy milyen napi vagy éves limit vonatkozik az adott hulladékra. Az alábbi táblázat általános adatokat tartalmaz, azonban érdemes utánanézni, hogy mi érvényes a fővárosi hulladékudvarokra, illetve a megyeszékhelyeken lévőkre (a ** jelzésű hulladékokra vonatkozóan az egyes honlapok adnak pontos információt).

Hulladék megnevezése    Átvételi egység napi (kötelező) ingatlanonként          Átvételi egység éves ingatlanonként

Toner**2 db/nap10 db/év

Fáradt olaj50 kg/nap

Hungarocell0,2 m3/nap

Kiürült festékesdobozok**10 kg/nap50 kg/év

Olajosflakonok**

Hajtógázas (spray-palackok)**5 kg/nap10 kg/év

Gumiabroncs **4 db/nap16 db/év

Olajszűrő**2 db/nap4 db/év

Fékfolyadék**5 kg/nap10 kg/év

Fagyálló**20 kg/nap60 kg/év

Építési-bontási hulladék**150 kg/nap1000 kg/év

Növényvédő szer**5 kg/nap10 kg/év

Festékhulladék** (oldószerbázisú festékek, lakkok, ragasztók stb.)10 kg/nap20 kg/év

Nem veszélyes** festékhulladék (vízbázisú festékek, lakkok, ragasztók stb.)20 kg/nap50 kg/év

Veszélyes anyagokat** tartalmazó mosószerek2 kg/nap10 kg/év

Lom**150 kg/nap600 kg/év

Zöldhulladék**100 kg/nap600 kg/év

Hulladékudvar – időpontfoglalás: mikor szükséges?

Egyes esetekben időpontot kell foglalni. Ez elsősorban a lom, a sitt és az építési hulladék esetében érvényes, ugyanis ezek mennyisége sokszor komolyabb felkészülést kíván a hulladékudvarokban dolgozók részéről.

Az építési hulladékot, sittet 150 kg súlykorlátig, zsákolva veszik át a kijelölt udvarokban, ömlesztve nem.

Azt is fontos tudni, hogy a lom kategóriájába a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékok (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek, bőröndök) tartoznak, amelyek méretük miatt nem helyezhetők a kommunális kukába. 

Online időpontfoglalás itt lehetséges.

Hulladékudvarok címei és nyitvatartásai

Magyarországon 280 hulladékudvar áll rendelkezésünkre. Ezek közül a budapesti hulladékudvarokat ezen a linken találjuk, míg ezen a linken a teljes kínálat ellenőrizhető.

Amennyiben nem tudod eldönteni, milyen kategóriába sorolható egy adott hulladék, érdemes felhívni a kiválasztott udvart, hogy részletes tájékoztatást kapj arról, szükséges-e időpontot foglalnod, vagy sem. Azt is fontos tudnod, hogy a mennyiségi korlátozások udvaronként eltérőek lehetnek, ezért mindig tájékozódj, mielőtt elindulnál.

Forrás: greendex