Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékmentessé válhat Barcelona és München

  • 2022. december 01.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A mintegy 1,6 millió lakosú Barcelona a hulladékmegelőzési, újrafelhasználási és újrahasznosítási intézkedések széles skálájával az egyik legnagyobb, nulla hulladékstratégiát megvalósító európai várossá válna. A város külön stratégiát dolgozott ki a fejlesztésekhez, széleskörűen együttműködve mind a helyi közösséggel, mind a különböző érdekelt felekkel a hulladékmentes átállás elősegítése érdekében.

Barcelona és München hivatalos kötelezettségvállalást írtak alá, így ők lesznek a legnagyobb európai városok, amelyek megkapják a tanúsítványt. Ezt a kötelezettségvállalást követően Barcelona megkezdi a nulla hulladékra vonatkozó stratégiájának végrehajtását. A város minden hulladékgazdálkodási tevékenységet a nulla hulladék elve köré szervezi, a szelektív hulladékgyűjtést helyeznék előtérbe.

" Barcelona elkötelezettsége a Nulla Hulladék Stratégiával azt mutatja, hogy törődünk a környezetünkkel, és cselekszünk, a célunk, hogy semleges város legyünk, és hogy sokakat inspiráljunk.

– mondta Ada Colau, Barcelona polgármestere.

München, Németország harmadik legnépesebb városa, egy másik fontos város, amely aláírta a nulla hulladékkal kapcsolatos kötelezettségvállalást. Júliusban a városi tanács olyan koncepciót fogalmazott meg, amelyben mintegy 100, a város egészére kiterjedő intézkedést határoztak meg a müncheni hulladékmennyiség csökkentése és az erőforrások megőrzése érdekében. Ezt a koncepciót a müncheni hulladékgazdálkodási vállalat most kezdi megvalósítani.

München hosszú távon arra törekszik, hogy a hulladéklerakókban elhelyezett szilárd hulladékot és a hulladékégetést a hulladékgazdálkodási szempontból megvalósítható minimumra csökkentse. Dieter Reiter, München polgármestere elmondta, hogy München folytatja a nulla hulladék felé vezető törekvéseket, amelyeket 2019 végén kezdeményezett.

Kristina Frank, a városi hulladékgazdálkodásért felelős önkormányzati tisztviselő hozzátette, hogy elkötelezettségükkel egy közös jövőképet valló európai hálózat részévé szeretnének válni. A müncheni hulladékgazdálkodási vállalat a jövő héten javaslatot tesz a városi tanácsnak egy hulladékmentes hivatal létrehozására is.

Forrás: greendex.hu