Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hulladékmentes háztartás első lépései

  • 2021. december 17.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Ha benned is megfogalmazódott, hogy cselekedni szeretnél annak érdekében, hogy a világ élhető maradjon, azt javasoljuk, kezdd a hulladékmegelőzéssel.

Az elhatározás

Teljesen egyértelmű, hogy mit jelent a hulladékmentes kifejezés, de a megvalósítás amiatt nehezebb, hogy a környező világ ehhez még egyáltalán nem vagy alig alkalmazkodott. Hiába halljuk egyre többet, hogy „zero waste”, ha a termékek legtöbbje csomagolással együtt szerezhető be. Érezhetjük úgy, hogy porszemek vagyunk a gépezetben, de az ilyen egyéni akciók és felfogások azok, amelyek másokra is hatással lehetnek és ez a nézet terjedésnek indul. Egyértelmű, hogy cselekednünk kell. Természetesen akkor érvényesül hatékonyan a hulladékcsökkentés, ha ez rendszerszintűvé válik, mégis nagy felelősségünk van ebben nekünk, egyszeri fogyasztóknak is.

 

Újragondolás és vásárlás

Ahogy mondani szokták: minden fejben dől el. Így annak elhatározása is, hogy háztartásunkat hulladékmentessé tegyük. Ahogy a főzés is a vásárlással kezdődik, úgy a hulladék csökkentésére is igaz ez. A zero waste életmód azonban átgondolásra, átszervezésre késztet. Az áruházak polcain lévő termékek zöme csomagolással együtt kerülhet a kosarunkba, ezért az elvünk már megdőlne. Tehát első körben a bevásárlási szokásainkon kell változtatnunk. Amit lehetséges, azt a ház körül is meg lehet termelni, ezzel kikerülünk minden értékesítőt és a saját termékeinket fogyaszthatjuk. Ez nem mindenki számára megvalósítható, de még a legkisebb településeken is van piac, ahol házi árukészletből válogathatunk, természetesen a hulladékmentesség jegyében. Egy fonott kosár, vászonszatyor nemcsak természetes, de jól meg lehet pakolni friss és egészséges alapanyagokkal. Eleinte mehet ez nehezebben, hiszen, ha sosem voltunk piacra járók, akkor mindent fel kell térképezni, meg kell ismerni. A húsételek alapanyagát a hentesbolt választékából vásároljuk meg.

 

Coloré cikkében további tippek olvsahatók a környezettudatos vásárlásról, a csomagolásmentes lakástakarításról és a hulladékmentes szépségápolásról.