Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékból karkötő – öko-ékszerrel a hazai környezetvédelemért

  • 2019. október 02.
  • Csilla

Amikor első látogatásomat teszem a CRKL® honlapján, kellemes látvány fogad: a naplementében tündöklő Badacsony. Jó nyitókép – gondolom, illő egy hazai, környezettudatos koncepción alapuló vállalkozáshoz. Az „előző életüket” hulladékként bevégző karkötők felcsigázzák az érdeklődésemet, kíváncsi leszek, mi minden rejlik a sokadik pillantásra is szép, ízléses külső mögött. Erről kérdezem tervezőjüket, Zele Bencét, a környezetvédelmet támogató kezdeményezés megálmodóját.

Mikor született meg a fejedben az ötlet? Mi adott inspirációt a karkötők tervezéséhez?

Évek óta terveztem egy környezetvédelmi vállalkozás alapítását. A CRKL® jelenlegi koncepciója 2018 tavaszán körvonalazódott a fejemben. Szerettem volna egy olyan zöld vállalkozást, amely bár for-profit oldalon működik, lehetővé teszi, hogy több környezetvédelmi projekthez járulhassak hozzá egyszerre. Akkoriban Magyarországon még nem voltak ismertek az úgynevezett charity braceletek, azonban külföldön több ilyen is létezett. Ezeket tanulmányozva és elemezve úgy gondoltam, hogy mind nagyon hasonlóan működnek – megvásárlásukkal a vásárló támogatja a karkötő által képviselt ügyet. Általában a támogatási rátát a nettó profit vagy nettó ár százalékos formájában határozzák meg, mely jellemzően 8-20% között mozog. Úgy gondoltam, mind az egyszerű sales-donation modellt, mind pedig a termék szerkezetét újra lehetne gondolni, egy jobb innovatívabb megközelítéssel.

 

Hogyan tudtál elindulni? Milyen nehézségekkel szembesültél, és kik támogattak a kezdeményezés elindításában?

Először a koncepciót és a stratégiát dolgoztam ki részletesen, aminek a célja a környezetvédelmi projektek támogatása volt nonprofit partnerek bevonásával. Ehhez kellett egy termék, ami ezt a koncepciót és kezdeményezést eljuttatja az emberekhez. Két ékszerésszel kezdtem el dolgozni a formatervezésen, majd magam kerestem fel a megfelelő beszállítókat és partnereket. Meglepően nehéz volt olyan hazai KKV-t találni, aki vállalják a relatíve kis darabszám mellett az újrahasznosított alapanyagból vagy hulladékból történő gyártást. Szerencsére sikerült, így elmondhatom, hogy a karkötő minden alkatrészét hazai vállalkozás közreműködésével állítjuk elő. Külön köszönettel tartozom a Mitter és Társa Kft.-nek akik megalkották az a gépet és a hozzá tartozó szerszámot, ami lehetővé tette a tiszai műanyaghulladék manufakturális jellegű újrahasznosítását. Ezek után már csak olyan nonprofit szervezeteket kellett keresnem, akik munkája nélkülözhetetlen a hazai környezetvédelem mindennapjaiban és egyben nyitottak a partnerségre.

 

Ezt a karkötőt kortól, nemtől függetlenül bárki hordhatja. Kiket szerettél volna megcélozni ezzel a termékkel, illetve volt-e egyáltalán célcsoport?

Egyrészt azoknak a környezetvédelem és fenntartható jövő mellett elkötelezett fogyasztóknak szerettem volna kedvezni, akik amúgy is aktívan tesznek a környezetért, de szívesen viselnének egy olyan kiegészítőt, amellyel ezt meg is mutathatják és egyfajta zöld portfólióra tehetnek szert. Másrészt azoknak, akik szeretik az egyedi dizájner kiegészítőket és értékelik a környezetbarát megközelítést és azt, hogy a karkötő által jobban bevonódhatnak a hazai környezetvédelmi projektekbe.

 

CRKL karkötő

 

Mennyiben látod hangsúlyosnak a divat szerepét a karkötőid sikerében?

Termékeink tervezésénél alapkritérium volt a környezetbarát kialakítás, de a mai világban a fogyasztók magas elvárásának is meg akartunk felelni. Célunk letisztult, elegáns, de mégis egyedi formavilág elérése mellett a kombinálhatóság volt, illetve a fenntartható divat támogatása. Egy olyan ékszert terveztünk, ami nem kapható bárhol és nem végzi egy nyár után a kukában, hanem a viselője éveken át büszkén hordja és értékként kezeli.

Talán nem annyira ismert adat, de ha a jelenlegi trendek nem változnak, akkor 2050-re a divatipar lesz felelős a globális CO2 kibocsátás negyedéért. Ezt kiegészítve azzal, hogy a textilipar már ma is a második legszennyezőbb az olajipar után, kiemelten fontosnak tartom, hogy egyre több környezetbarát, újrahasznosított alapanyagokból készülő, mégis trendi termék kerüljön piacra. Hozzátenném, hogy ebben az iparágban is különösen fontos előtérbe helyezni a tudatos vásárlást és a túlfogyasztás elkerülését is.

 

Egyedül készíted az ékszereket, vagy vannak „szárnysegédeid” is? 

A CRKL® alapvetően a párommal közös vállalkozás, a termékek csomagolását mi végezzük. A műanyag charmok előállítása szintén saját gyártású az ehhez készített speciális géppel, melyhez a szerszámot a Mitter és Társa Kft. készítette.  A karkötőket szintén én szerelem össze, de ezt szeretném később fogyatékkal élőknek kiszervezni.

 

CRKL alapelv

 

Kíváncsi vagyok, mi minden kel „új életre” a kezeid között. Melyek az általad leggyakrabban felhasznált hulladékok?

Termékeink előállítása során felhasználunk újrahasznosított poliészter fonalat, újrahasznosított alumíniumot, bútoripari – tűzifának minősített - fa hulladékot, lebomló növényi műanyagot (PLA) és a Tiszából gyűjtött különböző típusú műanyaghulladékot.

 

A honlapon az áll, hogy nem csak nonprofit szervezetek, alapítványok támogatásával foglalkoztok, hanem saját projektjeitek is vannak (tervben). Mesélnél ezekről egy kicsit?

Több tervünk is van természetesen, ezek közül a két legfontosabbat említeném, amit már a jövő évben el fogunk indítani. A műanyaghulladék újrahasznosítását szeretnénk minél több emberhez eljuttatni. A másik legfontosabb célunk a cigarettacsikk mint hulladék kezelésének és újrahasznosításának megoldására irányuló kezdeményezések támogatása, valamint a gyűjtésre, kezelésre, és az újrahasznosítás Magyarországon történő megoldására szeretnénk projektet létrehozni, amelybe szakértőket is szeretnénk bevonni.

 

Tervezed esetleg más termékekkel, ékszerekkel bővíteni a repertoárt?

Igen, már idén karácsonyra készülünk két limitált szériás charmmal. Jövőre pedig a fekete mellett színes karkötőkkel. Későbbiekben lehetséges még más termékek bevezetése is, de elsősorban a környezetvédelmi projektekre szeretnénk koncentrálni. 

 

Elképzeltem, hogy beállítok hozzád egy zsák (gondosan szelektált) műanyag palackkal, joghurtos dobozzal, használhatatlanná vált gyerekjátékkal, és te csak annyit kérdezel, hogy mit szeretnék belőlük…Reálisnak látod a képet?

Te látod a jövőt? :) Igen, szeretnénk jövőre olyan fejlesztéseket és workshopokat, amelyek a műanyag hulladék újrahasznosítását szolgálják.

 

Vannak visszajelzések?

Akik vásároltak már CRKL® termékeket mind elégedettek, a formaterv és a dizájn is mindenkinek nagyon tetszik. Nyilván látszik, hogy egy teljesen felszerelt karkötő nem olcsó mulatság, viszont itt kiemelném, hogy alapvetően ez egy gyűjthető díszekből álló összetett termék. Továbbá ne felejtsük el, hogy a piacon egyedülállóan magas – 50%-os – támogatási rátát alkalmazunk.

 

CRKL FIRE charmok

 

Vannak, akik az efféle, „kis lépés nekem – nagy segítség a bolygónak” -típusú kezdeményezésekre savanyú arccal reagálnak… Mit üzennél azoknak, akik azt mondják, hogy nem egy karkötővel fogják megváltani a világot?

„Ez csak 1 szívószál – mondta 7,7 milliárd ember” – nyilván klisé a mondás, de az alapgondolatával teljesen egyetértek. A világot megváltani nem lehet egy eszközzel, ezt mi is tudjuk. Ehhez minden ember egyéni döntése is szükséges! Nagyon fontosnak tartjuk az edukációt és az ezekkel kapcsolatos projekteket, illetve partnereink tevékenységét támogatva szeretnénk, ha minél többen aktívan részt vennének a környezetvédelemben.

 

A CRKL karkötő megvásárlásával a termék árának 10%-ával támogathatjuk a vállalkozás minden partnerét, köztük a Humusz Szövetséget. Ezenkívül a FIRE ELEMENT charmok árának 50%-val is a Humusz Szövetség Nulla hulladék kampánya támogatható.

 

Interjút készítette: Szarvas Tímea
Képek forrása: CRKL®