Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Neked egy betét, a lvivi nőknek hosszú távú biztonság

  • 2022. március 30.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A mindennapok bizonytalansága mellett nem is gondolnánk rá, de olyan dolgok is gondot okoznak a nyugat-ukrajnai városban élő nőknek, mint hogy alig, vagy egyáltalán nem jutnak menstruációs termékekhez. A Zöldövezet Társulás Egyesület a Zero Waste Lviv ukrán civil szervezettel összefogva elindította Lviv város női lakosságát megsegítő újrahasználható menstruációs eszközök gyűjtését. A felhíváshoz csatlakozott három magyar újrahasználható menstruációs terméket gyártó és forgalmazó cég, a budapesti Emilla, a debreceni Mamamibolt és kismarosi Norka.

Neked egy betét, a lvivi nőknek hosszú távú biztonság

 

A gyűjtés kétféleképp zajlik, a résztvevő webshopokban, tehát az Emilla.hu, Mamamibolt.hu, Norka.hu weboldalakon megjelölten lehet vásárolni adomány-termékeket, valamint a Zöldövezet bankszámlájára érkező pénzadományokból egyesületünk hazai gyártóktól, forgalmazóktól veszi meg az újrahasználható menstruációs termékeket.

Miért újrahasználható menstruációs terméket gyűjtünk?

-mert Lvivben a közmű még működik, így a higiénikus mosás, tárolás megoldható,

-mert a nők is elszenvedői a háborúnak és anyagi bevétel nélkül várják a háború végét, az újrahasználható menstruációs termékek pedig hosszútávú költségkímélő megoldást jelentenek,

-mert a női higiéniai termékek lassan elfogynak Lvivben a boltok polcairól, rengeteg menekült érkezett a városba (jelenleg 3szor annyian tartózkodnak a városban), nincs, vagy nagyon limitált a boltok feltöltése menstruációs termékekből,

-mert a női higiéniai termékek nem tartoznak a priorizált külföldről behozott termékek közé, így nincs utánpótlás.

 

„A Neked egy betét! kampányunk azért is különleges, mert hétköznapi problémára ad valós segítséget az ukrán nők jelenlegi élethelyzetére. Az újrahasználható menstruációs termékek hosszútávú (5-10 év), költség-, környezetkímélő megoldás egy nő számára a menstruáció idejére. Emellett az egyszerhasználatos termékek egészségkárosító hatásaival szemben is megoldást jelenthetnek ezek az eszközök.” – mondta el Domonyik Panka a Zöldövezet fenntarthatósági szakértője.

Háttér: 

Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület évek óta dolgozik azon, hogy a menstruáció megélése természetesebb lehessen, a nők pedig tájékozottabbak legyenek a környezetbarát, egészséget védő, újrahasználható eszközök terén, mint a textil női betétek, az intimkehely és menstruációs alsóneműk. 

 

Kapcsolat és további információ a gyűjtésről:

Domonyik Panka, fenntarthatósági szakértő

06304164126

www.zoldovezet.info/lviv-gyujtes

[email protected]

Forrás: Zöldövezet sajtóközlemény