Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan neveld gyermeked, hogy környezettudatos felnőtté váljon?

  • 2019. szeptember 06.
  • Peti

A bolygó, amit a mondás szerint az unokáinktól kölcsönzünk egyre egyértelműbb jeleit adja annak, hogy eltékozoltuk a kölcsönt, de a kauciót legalábbis biztosan buktuk. Hol romlott ez el? Azon, hogy volt-e olyan generáció, amelyik nejlonszatyrokkal és PET palackokkal zsákmányolta ki az unokáit, már talán nem érdemes elmélkedni. Van ennél sokkal fontosabb kérdés is: milyen útravalót adjunk most saját gyerekeink kezébe, hogy később büszkén állhassanak saját unokáik előtt, és sértetlenül adják át a kölcsön-Földet?

 

A kutatások azt igazolják, hogy a kisgyermekkori tapasztalatok egy életre szólnak, minden téren. Mind a viselkedések, mind az attitűdök tekintetében kitörölhetetlen nyomok maradnak. Az tehát, hogy szülőként milyennek mutatjuk meg a világot gyermekeinknek és mely viselkedéseket ültetjük el olyan mélyen, hogy örökre gyökeret verjenek, az rajtunk és a mi hozzáállásunkon múlik. Azoknak a fiataloknak, akiknél gyerekkorukban a család szelektíven gyűjtötte a hulladékot, később a saját háztartásukban eszükbe sem jutott másképp tenni.

A cikk folytatását a hulladekmentes.hu oldalon találod, amelyben többek között szó esik a környezeti nevelés, szemléletformálásról, és hogy mit tehetünk szülőként vagy pedagógusként a gyermekek környezettudatosításáért.