Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan iktatható ki a műanyag az életünkből?

  • 2022. május 02.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Bárhová nézünk, műanyag műanyag hátán. Ott is, ahol szemmel nem látható és ahol elképzelhetetlennek tűnik, hogy megjelenhetnek ennek az ellenálló anyagnak a töredékei. Elárasztottuk vele a bolygó minden sarkát, itt az idő, hogy kezdjünk vele valamit. A Forbes.hu-n Somogyi Szonja összegyűjtött pár fejlesztést, megvalósult ötletet, amelyek innovatív módon nyúlnak a műanyag feldolgozása, megszüntetése és helyettesítése kérdéséhez.

Az emberiség történelmét tekintve villámsebességgel jutottunk el odáig, hogy a bolygó szinte minden pontján megtalálható a 20. század mellékterméke, a műanyag. A legmagasabb hegyek csúcsai körül vizsgált levegőben, a mélytengeri árkokban, a civilizációtól távoleső területeken költő madarak fészkében és a tápláléklánc minden tagjának szervezetében találtak már mikroműanyagot. A probléma egyértelmű, az orvoslása egyelőre folyamatban.

De előbb a számok

A könnyű és könnyen formázható, ellenálló anyag használatából származó hulladék globális éves mennyisége az elmúlt nagyjából 20 évben megduplázódott, 353 tonnára nőtt. Ennek közel kétharmadának élettartama kevesebb, mint öt év, 40 százaléka csomagolásból, 12 százaléka fogyasztói cikkekből, 11 százaléka ruházatból és egyéb textíliákból származik.

Jelentős részük mikroműanyag formájában kerül a környezetbe: ennek emberre és más fajokra gyakorolt hatását még vizsgálja a tudomány, de bizonyos tanulmányok már összekapcsolták jelenlétüket a terméketlenséggel és más egészségügyi problémákkal is.

Mindannyiunk érdeke, hogy minél kevesebb műanyagrészecske kerüljön ki a környezetbe, vagy ha már ott van, minél nagyobb mértékben semmisüljön meg, tűnjön el.

A műanyag eltüntetése

Azt, hogy természetes körülmények között mennyi idő alatt bomlik le a műanyag, csak becsülni tudják a kutatók is. Egy műanyag palack bomlási idejét általában 450 évben határozzák meg, de sok helyütt ennél jóval nagyobb időszakot, ezer évet adnak meg. Bármennyi is legyen, tudható, hogy az egyszer használatos műanyag a fizikai hatásokra előbb szétesik apró darabokra.

Több innovatív koponya is akadt, aki még a szétesés előtti eltüntetésre keresett megoldást.

Poliloop

Ha érdekel a cikk folytatása is, itt tudod elolvasni.

Forrás: Forbes.hu