Hogyan hasznosítható tovább a hulladékégetésből származó salakanyag?

  • 2024. augusztus 06.
  • PKata

Bécs 11. kerületében, Simmeringben található Pfaffenau-i hulladékégető üzem Ausztria legmodernebb gyára, ahol áramot és hőt állítanak elő több ezer háztartás számára. Emellett itt azt is vizsgálják, hogyan lehet a jövőben a maradék égéstermékeket hasznosítani. Bécs városának köztisztaságért és hulladékgazdálkodásért felelős ügyosztálya (MA48) most a jövő hulladékgazdálkodását kutatja.

„Minden tonna elégetett hulladék után 250 kilogramm salak és hamu marad vissza, melyek aztán a hulladéklerakóba kerülnek. Jelenleg viszont nincs biztosítva ezen erőforrások további felhasználása. Ezen szeretnénk változtatni.” – mondta Josef Thon, az MA48 osztályvezetője. A salakból például építőanyagokat lehet előállítani, ehhez az első prototípusokat már sikeresen elkészítették. Az égésből keletkezett hamu ezenkívül értékes nyersanyagokat, például foszfort tartalmaz, ehhez pedig a jövőre nézve olyan eljárásokat szeretnének kifejleszteni, amelyekkel ezt az anyagot ki lehet vonni a hamuból és később a mezőgazdaságban felhasználni.

A Pfaffenau hulladékégető üzem működése jelenleg így zajlik
Miután a hulladékgyűjtők a hulladékot a 18.000 köbméteres bunkerbe töltik, két daru segítségével összekeverik azt, és egyenletesen elhelyezik az égetőrostélyon, majd körülbelül 1000 Celsius-fokon elégetik. Az így keletkezett hőt egy gőzturbina működtetésére használják, amely villamosenergiát termel. A még forró gőzt hőcserélőkben lehűtik, majd a távfűtési hálózatba vezetik. Az égés során felszabaduló füstöt négy lépcsőben szűrik ki. Először egy elektrosztatikus szűrő távolítja el a töltött részecskéket, majd a füstöt folyadékkal mossák át a savak és lúgok eltávolítására. Ezután áthalad az aktívszén szűrőn, végül pedig egy az ún. DeNox rendszeren, amely minimalizálja a nitrogén-oxid-koncentrációt. A végén ez a füstgáz tisztább, mint az üzemen kívüli normál levegő.

A simmeringi Pfaffenau hulladékégető üzemet 2008 szeptemberében nyitották meg, működésének kezdete óta évente a 250.000 tonnányi bécsi hulladékból mintegy 65 gigawattóra villamos energiát és 410 gigawattóra távhőt állítanak elő. A megtermelt hőmennyiség körülbelül 50.000 bécsi háztartás éves fogyasztásának felel meg, a keletkező villamos energiával pedig mintegy 25.000 háztartást lehet ellátni.

A hulladékégetéssel kapcsolatban felmerülő problémákról több információ olvasható a Humusz oldalán

 

 

Forrás: greenfo.hu