Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöldhatóság közleménye hulladékos témákról

  • 2010. január 21.
  • graczek
Szerző: 
graczek

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség feladat-és hatásköreiben 2010. január elsejét követően változások történtek.

Hulladékkezelési tevékenység

Változás történt az egész ország területére kiterjedő hulladékkezelési tevékenység engedélyezési eljárásában.

2010. január 1 napjától a kérelmező székhelye szerinti felügyelőség jár el, ha a hulladékgazdálkodással kapcsolatos hatósági engedély (szállítási, begyűjtési, kezelési) megszerzése iránti kérelem az ország egész területére kiterjedő tevékenységre irányul.

A folyamatban lévő ügyeket a Főfelügyelőség az illetékes felügyelőségekhez áttette.

Termékdíj-mentességi engedélyezés

Változások történtek a termékdíj-mentességi engedélyezési eljárásban is.

A mentesség megállapítása – a kereskedelmi csomagolást kivéve – a kötelezett kérelmére történik. A mentességre vonatkozó kérelmet közvetlenül az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséghez kell benyújtani.

KT 418 csomagolásfajta – kérelem

A 2010. január 1. hatálybalépéssel megállapított mentességi szabályokra alapítva, a kötelezett a KT 418 kódú csomagolásfajtára a 2010. évre vonatkozó mentességi engedély megszerzése iránt 2010. március 31-ig nyújthat be kérelmet a Főfelügyelőséghez. A kérelem alapján a mentességi engedély 2010. január 1-jétől adható.

Kereskedelmi csomagolás

A kereskedelmi csomagolás 2010. január 1-jétől kizárólag levonással mentesül. Ennek megfelelően a kötelezett az újrahasználható és nem újrahasználható kereskedelmi csomagolás termékdíjának megfizetése alól, a bevallás során annak levonásával mentesül.

A 2009. december 31-ig a jogerősen el nem bírált, a 2010. január 1. utáni időszakra vonatkozó és kizárólag a kereskedelmi csomagolás „H” díjtételére vonatkozó mentességi kérelmek esetében az eljáró hatóság az eljárást megszünteti. Ezekben az esetekben, valamint a 2009. december 31-ig jogerősen elbírált, és a 2010. január 1. után kizárólag a kereskedelmi csomagolás „H” díjtételére vonatkozó mentességi kérelem esetén az eljáró hatóság a megfizetett igazgatási-szolgáltatási díjat – kérelemtől függetlenül – a kérelmezőnek 2010. január 31-ig visszautalja.

A csomagolásra és a kereskedelmi csomagolás „H” díjtételére együttesen, 2010. január 1. utáni időszakra kiadott mentességi engedélyeket a kibocsátó hatóság 2010. március 1-jéig hivatalból módosítja.

További változások

Fentieken túl a Főfelügyelőség feladat-és hatásköre bővült a hulladéknak minősülő fémhigany-szállítmányokkal, az emisszió-kereskedelem területén a légijármű-üzemeltetőkkel, a bioxid termékek előállításának és forgalmazásának engedélyezésével összefüggően. Változtak továbbá az egyes fokozottan védett, illetve védett állat-és növényfajokkal összefüggő hatósági hatáskörök telepítésének szabályai is.

Javasoljuk, hogy a változásokra való tekintettel forduljon a Főfelügyelőség Zöld Pont Irodájához, ahol a szükséges információkkal állunk az érdeklődők rendelkezésére.

 

Elérhetőségek:

Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség
Cím: 1116 Budapest, Mészáros u. 58/a.
Levelezési cím: 1539 Budapest, Pf.675.
Telefon: 1/2249-200
E-mail: [email protected]
Honlap: http://www.orszagoszoldhatosag.gov.hu