Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hegyekben áll a szemét: egyre több a veszélyes hulladék a magyar háztartásokban

  • 2019. március 11.
  • Enikő
Kilenc százalékkal nőtt tavaly a gyógyszerszemét mennyisége: míg két éve 281,5 tonnát semmisítettek meg Magyarországon, előző évben már 305 tonnát - mondta el Miklósi András, a Recyclomed Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak.

A társaság az elmúlt 13 év alatt 3000 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtött be, és a szemét a mennyiség évről évre nő. A háztartások hulladéktermelésének mértéke 2005 óta megkétszereződött.

 

A tavaly leadott mennyiség jóval nagyobb volt annál, mint amire az előző évek adatai után számítani lehetett. Ez összefügghet azzal is, hogy a lakosság mind szélesebb köre van tisztában azzal, hogy a lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszer veszélyes lehet a környezetre, ezért fontos a szelektív gyűjtése. - mondta az ügyvezető igazgató. Tavaly a havi átlag 25 tonna hulladék volt, melyet a patikákban, benzinkutakon és drogériákban elhelyezett gyűjtődobozokból szállítottak el.

 

Összesen 4166 gyűjtőponton, csaknem 2300 patikában, és számos más gyógyszerárusító helyen találhatók meg a zöld konténerek, amelyekbe a háztartásban keletkezett lejárt szavatosságú vagy feleslegessé vált gyógyszereket le lehet adni.

 

forrás: https://www.penzcentrum.hu/otthon/hegyekben-all-a-szemet-egyre-tobb-a-ve...

fotó: pixabay