Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Greenpeace: a kormány ma tárgyalhatott az egyszer használatos műanyagok betiltásáról

  • 2020. május 08.
  • Enikő
A szerdai kormányülés egyik napirendi pontja – előzetes tervek szerint – az egyszer használatos műanyagok tilalma volt, vagyis nemsokára kiderülhet, Magyarország búcsút int-e az eldobható műanyagoknak – jelentette be a Greenpeace Facebookon.

A kormányülés reggelén Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője a Karmelita Kolostor mellett tartott online sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy a szervezet már 2 éve kampányol azért, hogy tiltsák végre be az egyszer használatos zacskókat, és mostanáig közel 250 ezer aláírást gyűjtöttek a petícióhoz.

 

„Kérjük a kormánytól, hogy hozza meg ezt a bátor, első döntést, amellyel betiltja az egyszer használatos műanyagokat. A magyar lakosság – úgy gondoljuk – velünk van, ugyanis közvéleménykutatást végeztünk nemrég, és kiderült, hogy a lakosok 83 százaléka kiáll a követelés mellett” – mondta el az online sajtótájékoztatón a  Greenpeace munkatársa.

 

Hozzátette, úgy tudják, a kormány elé egy valóban hatékony és előremutató tervezet került, amelynek értelmében jövő év elejétől tilos lenne minden műanyag zacskó, illetve az Európai Unió által meghatározott egyéb, egyszer használatos műanyag termék (pl. pohár, tányér, evőeszköz, fültisztító) Magyarországon való forgalmazása.

 

Simon arról is beszélt, hogy szeretnék, ha egy olyan döntés születne, amiben nincsenek kivételek, utalva arra, hogy a műanyaglobbi elkezdett beszélni arról, hogy a járványhelyzetben indokolt lehet műanyag zacskót használni. Mint mondta, ez nem igaz: a saját, kimosott vászontáskánkban mindig biztosabbak lehetünk, mint egy olyan zacskóban, amit „ki tudja, hányan fogtak meg előttünk”.

 

A szervezet munkatársa emlékeztetett, hogy a napokban bemutatták mikroműanyag-mérésüket is, amely során a Dunában soha nem látott mennyiségben mutattak ki műanyag részecskéket, ráadásul ezt a szennyeződés is az egyszer használatos műanyagok okozták főleg. A Greenpeace emellett a budapesti csapvizet megvizsgálva is azt tapasztalta a közelmúltban, hogy kis mennyiségben ugyan, de ott is jelen vannak a mikroműanyagok.

 

„Nem kozmetikázni kell a mostani jogszabályokat, hanem határozottan nemet kell mondani az eldobható kultúrára. A legyártott műanyag több mint fele egyszer használatos, pár percig szolgál minket, aztán szemét lesz belőle” – jelentette ki Simon Gergely.

 

A cél tehát az, hogy ezektől megszabaduljunk, illetve a Greenpeace reméli, hogy kormány bemutat majd olyan gazdasági ösztönzőket is, amelyek elősegítik a fenntarthatóságot. Hosszabb távon egy valós zöld gazdaság újraindítása lenne szükséges, első lépésben pedig az, hogy a kormány döntsön végre az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos jogszabályról.

 

Ha a mai kormányülésen született döntés a kérdésben, akkor arról várhatóan Gulyás Gergely fog beszámolni a csütörtöki Kormányinfón.

 

A Greenpeace petíciója az egyszer használatos műanyagokról még mindig él, aki szeretné, ezen a weboldalon tudja aláírni.

 

forrás: https://merce.hu/2020/05/06/greenpeace-a-kormany-ma-targyalhatott-az-egy...