Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gondolatok és félelmek a termékdíjvita kapcsán

  • 2004. október 27.
  • humusz
A következõ két hétben dõl el, hogy a Parlament támogatja az újrahasználati rendszerek életbentartásával a hulladék keletkezésének megelõzését, vagy pedig megadja nekik a kegyelemdöfést és az egyszerhasználatos csomagolóanyagnak kedvez!

Ne tévesszen meg senkit az, hogy látszólag visszakozott a törvényhozás és a csomagolóanyagok esetében újból darabalapú termékdíjról, 20 %-os termékdíjemelésrõl beszél!

Az ördög a részletekben rejlik, mint oly sokszor....

A csomagolóipar szerint a fogyasztók nem választják a visszaváltható csomagolásban forgalmazott termékeket.

Persze, hogyha nincsenek ilyenek.
Persze, hogyha csak két környezettudatos vásárló tud ilyet venni, mert bakot kell tartani egymásnak.
Ugyanis a visszaváltható csomagolású termékek a bolt legeldugottabb, pókhálós sarkában a polc legtetején vagy legeslegalján, vagy netán raklapok mögött találhatóak csak meg....

A csomagolósok szemszögéből ilyen egyszerű az egész:
Ha nem gyártunk visszaválthatóst, akkor nincs.
Ha nincs visszaválthatós, akkor a fogyasztó nem azt választja.
Ha a fogyasztó nem a visszaválthatóst választja, akkor ez lesz az indoka, hogy nem gyártunk...

A következő két hétben dől el, hogy a Parlament támogatja az újrahasználati rendszerek életbentartásával a hulladék keletkezésének megelőzését, vagy pedig megadja nekik a kegyelemdöfést és az egyszerhasználatos csomagolóanyagnak kedvez!

Ne tévesszen meg senkit az, hogy látszólag visszakozott a törvényhozás és a csomagolóanyagok esetében újból darabalapú termékdíjról, 20 %-os termékdíjemelésről beszél!

Az ördög a részletekben rejlik, mint oly sokszor!

Ha a darabalapú termékdíjfizetés alól mentességet kapnak azok, akik csomagolási hulladékaik felének hasznosításáról igazolást tudnak felmutatni, akkor a darabalapú termékdíj bevezetése nem fogja ösztönözni a legnagyobb hulladéktermelőket sem hulladékaik nagyobb arányú hasznosítására, sem az újratölthető rendszerek megtartására/visszahozására.

Sőt, versenyelőnybe hozza őket a kisebb, főleg hazai kibocsátókkal szemben, mert ha ők nem tudják hulladékaik felének hasznosítását igazoló papírt felmutatni, akkor fizethetik a jelentősen magasabb darabalapú termékdíjat, illetve a 20% termékdíjemelést.
Mondhatnánk, hogy a tervezet betereli a legkisebb helyi gyártó kivételével az összes többi gyártót a koordináló szervezetekhez. Megpróbálhatnak belépni a hasznosítást koordináló kht.-be, de az nem veszi be őket, mert "túl kicsik", "kevés hulladékot bocsátanak ki és csak az adminisztrációs terheket növelik"....

Ha a tervezetet így fogadják el, ahogy most van, akkor a nagy kibocsátók fele hulladékának kezelési költségeit jövőre a társadalom fogja fizetni (az is, aki sosem venné meg terméküket):
http://www.okopannon.hu/page.php?lang=hu&id=alapitok&mm=2&ms=2&ml=0

Pedig az alábbi hír arról tanúskodik, hogy másképpen is elképzelhető lenne:

Nem volt jó nyara a Coca-Colának

október 22. 15:31 [MTI]

A harmadik negyedévben 24 százalékkal, 935 millió dollárra esett a világ legnagyobb üdítőital-gyártójának, a Coca-Cola Co.-nak a nettó nyeresége, miután Észak-Amerikában és Európában egyaránt 3 százalékkal kevesebb italt tudott eladni, mint egy évvel korábban. Az európai visszaesés fő oka a tavalyinál enyhébb nyár.

A cég ötödik legnagyobb piacán, Németországban 16 százalékkal esett vissza a Coca-Cola-termékek fogyasztása, amiben az is szerepet játszott, hogy az ottani diszkontláncok egy része a német jogszabályok miatt azokat az üdítőitalokat preferálta, amelyeket visszaváltható palackokban forgalmaznak.

A globális értékesítés 1 százalékkal nőtt, az árbevétel lényegében változatlan maradt: 5,67 milliárdról 5,66 milliárd dollárra csökkent. A nyugállományból június 1-ével visszahívott E. Neville Isdell elnök-vezérigazgató az eredmény bejelentése nyomán közölte: a trend megfordítása érdekében tervezett intézkedésekről november 11-én adnak tájékoztatást."

A HuMuSz javaslata: töltsék a löttyöt visszaváltható üvegpalackokba!