Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fenntartható életmód lehetséges?

  • 2014. október 28.
  • Ressinka Agnes


A fenntartható életmód komplex fogalom: azt az életvitelt jelenti, amellyel megvalósíthatjuk a fenntarthatóság alapfeltételét, azaz a megújulás tempójában használjuk környezetünket, vagyis „addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér”.

Hogyan lehetséges ez? A kérdés megválaszolására a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) partnereivel több mint 40 helyszínen egy újszerű, a fenntartható életmód elterjesztését célul kitűző program részeként, 60 db fenntarthatósági képzést szervezett, közel 1000 döntéshozó, tanár és egyetemista számára.
A képzések célja a fenntarthatóság, az ehhez kapcsolódó gondolkodásmód és a fenntartható életmód összefüggéseinek jobb megértése, valamint a manapság már-már elcsépelt, és olykor indokolatlanul is használt "fenntartható" szó mögötti valós fogalom tisztázása volt.

„Ne feledjük el, hogy mi mindannyian döntéshozók vagyunk. Vannak köztünk olyanok, akik a legmagasabb szinten hoznak döntéseket, európai, nemzeti szabályokat alkotnak, vannak, akik egy település életéről, vagy egy munkahely tevékenységéről döntenek. Akármilyen pozícióban is vagyunk, magánemberként is döntünk, amikor fogyasztói választásainkkal meghatározzuk, milyen mértékben terheljük, károsítjuk környezetünket. A döntéshozói képzések tartalmi újszerűségét az adta, hogy nemcsak felszínes megoldásokat kerestünk, hanem a problémák okaira próbáltunk válaszokat találni. Továbbá a résztvevők nemcsak az egy napos képzésen vehettek részt, hanem a későbbiekben lehetőségük volt szakértők segítségét kérni, így a mindennapi tevékenységeik során is segítséget kaptak a fenntartható fejlődés elveinek alkalmazásához.” – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.
A pedagógusképzések kiemelt célja az volt, hogy sikeresen át tudják adni diákjaiknak a fenntartható életmóddal kapcsolatos tudást.
A döntéshozói és tanári képzésekhez speciális, hiánypótló kézikönyvek is készültek, melynek publikálásával szeretne hozzájárulni az MTVSZ, hogy a projektek tartalma közérthető módon, mindenki számára elérhető legyen. Mindkét kézikönyvből készült egy rövidebb és egy bővebb, részletesebb változat is.

A kézikönyvek anyaga letölthető: http://www.mtvsz.hu/kepzes_tananyagok

Annak érdekében, hogy a legkisebbek se maradjanak ki a fenntartható életmód megismeréséből, játékos éghajlatvédelmi vetélkedőt szerveztek felső tagozatosok számára. A 2014 februárjában indult Klímaőrjárat fordulói során a diákok 3 fős csapatokba szerveződve derítették fel közvetlen környezetükben, az iskolában és otthon tapasztalható környezetrongáló folyamatokat. Ennek fényében kapott bizonyítványt az iskolájuk, adtak környezetbarát receptötletet ismerősüknek vagy tártak fel környezeti problémákat. A Klímaőrjárat vetélkedőn hat régióban több mint 600 csapat, vagyis több mint 1800 diák vett részt.


A programmal kapcsolatos további információ:
Magyar Természetvédők Szövetsége, Éger Ákos, programvezető: 20/994-65-77

 

Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége

http://www.mtvsz.hu/