A fémhulladék 40%-a eltűnt a piacról

  • 2024. március 14.
  • kovacseszter

8 hónap telt el azóta, hogy a Mol átvette a hazai hulladékgazdálkodás nagy részét. A fémhulladékok esetében óriási a visszaesés, a 2. félévben az anyag 40%-a eltűnt a piacról, az akkumulátorok esetében 60 %-a. Akkora a baj, hogy a kormány az Európai Bizottsághoz fordult, mert nem tudjuk tartani a vállalt újrahasznosítási számokat. Pedig az állam éppen azért szervezte ki koncesszióba a piacot, hogy növekedjen az újrahasznosítási arányszám.

„Átlagosan mintegy negyven százalékkal csökkent a magánszemélyek és a vállalatok által leadott fém mennyisége a koncesszió elindulása óta” – mondta a Szabad Európának Szlávik Mónika, a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesülete (MFSZE) elnöke.

A magyar állam 2023. július 1-jétől adta koncesszióba a hazai hulladékpiac nagy részét 35 évre a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-nek (Mol). A Mol erre egy külön céget alapított, a MOL MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt.-t (MOHU).

1%

A fémek esetében már megbízható adatok vannak, mivel a 2013-as fémtörvény életbelépése óta mindennap jelenteniük kell a fémkereskedőknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), hogy ki, mennyi és milyen fajta fémet adott le a MÉH-telepeken és egyéb átvételi pontokon.

A magánszemélyek összes adatát, személyiigazolvány-számát, adószámát, lakcímkártyájának adatait rögzítik, vagyis a NAV igen részletes, pontos és naprakész adatbázissal rendelkezik. Az adatoknak köszönhetően tényszerűen bemutatható, milyen hatása volt annak, hogy a kormány egy magáncéget, egy olajtársaságot bízott meg a hazai hulladékpiac feletti kontrollal.

A cikk folytatása itt olvasható.

Forrás: greenfo.hu