Ezek a füvesítés legnagyobb buktatói

  • 2024. május 14.
  • Jakab János

Mindenki, aki kertes házba él, szeretne gyönyörű pázsitba gyönyörködni az udvarán, ennek elérése ugyanakkor vagy költséges, ha gyepszőnyegezésben gondolkozunk, vagy nagy odafigyelést és türelmet igényel, ha a magvetés mellett döntünk.

Utóbbi munkálathoz a tavasz és az ősz lehet a legideálisabb. Augusztus végétől azért indulunk jobb esélyekkel, mert kevéssé valószínű a gyomosodás, de aki még idén nyárra szeretne szép pázsitot, annak legkésőbb május végéig lépnie kell.

 

Aki már füvesített, tudhatja, hogy ez esetenként bosszantó folyamat lehet, mert a fű vagy nem nő ki rendesen, vagy túl foltos lesz, vagy rengeteget kell rá várni. Ha mindezt szeretnénk elkerülni, akkor az alábbi buktatókról érdemes tudni:

 

Egyrészt hátrányból indulhat, aki nem készíti elő a talajt a vetés előtt gyomirtással és megfelelő termőfölddel. Egészséges termőrétegre van szükség legalább 10-15 cm mélységben, enélkül ugyanis nem fog egészségesen fejlődni a gyep.

 

Szintén jellemző hiba, hogy nem egyenletesen szórjuk szét a magokat. Ezt ki lehet küszöbölni akár egy szórókocsi használatával is, de ha az nincs kéznél, próbáljunk meg nagy figyelmet fordítani arra, hogy a kert minden szegletében arányosan szórjuk el a magokat, ne legyenek olyan területek, ahol dupla annyi mag kerül, mint máshová.

 

 

Ideális esetben 0,5-1 centiméter mélyen kell a földbe jutniuk a magoknak, de erről is sokan megfeledkeznek. Ehhez vetés után átgereblyézhetjük lombseprűvel a területet, majd hengerezzük végig azt, így elég mélyre kerülnek a magok.

 

Ha már elvetettük a magokat, akkor jöhet a várakozás, de hátradőlni ekkor sem szabad. A megfelelő öntözés is kulcsfontosságú a gyep fejlődésének szempontjából. Sokan azt hibázzák el, hogy túl gyakran vagy túl keveset locsolják a földet. A kertészek tanácsa szerint naponta akár 3-5-ször is be lehet locsolni enyhén a talajt, de semmiképp ne áztassuk el azt. Ha hagyjuk kiszáradni akár egy napig is a magokat, akkor azok közül sok jó eséllyel már nem is fog kicsírázni.

 

Ha minden buktatót sikerült elkerülnünk, akkor a mag típusától függően 7-10 napon belül beindul a csírázás. Fontos viszont, hogy ekkor már nem szükséges olyan gyakorisággal locsolni a füvet.

 

És ami nagyon fontos még, hogy ha kikelt a fű, akkor azt hat hónapig tilos általános gyomirtóval lefújni, mert a fiatal fűszálak ezt nem bírják, és a gyommal együtt fognak kipusztulni.

 

Cikk és képek forrása: 24.hu