Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elkészült a Hulladékgazdálkodási Hatóság jövő évi ellenőrzési terve

  • 2022. december 26.
  • Jakab János

A kormany.hu-n megjelent az Energiaügyi Minisztérium 2023. évi Országos Hulladékgazdálkodási Hatósági Terve. A terv célja, hogy meghatározza a fővárosi és megyei kormányhivatalok hulladékgazdálkodási hatósági ellenőrzést végző szakemberei részére a 2023. évi hatósági ellenőrzési tervük összeállításához szükséges szakmai követelményeket.

 

A terv továbbá konkrét ellenőrzési fókuszokat is rögzít, ezek a területi hatóságok számára az korábbi években is alapfeladat “panaszok és közérdekű bejelentések kivizsgálása”, engedélyesek ellenőrzése, illegális tevékenység felderítése, terméktiltások ellenőrzése mellett kiemelten

– a műanyag- és gumihulladék hasznosítók ellenőrzése,

– az illegális gépjárműbontás felderítése,

– az egyszer használatos műanyagtermék forgalomba hozatali tiltások – visszamenőleg 2022. január 1-ig(!) történő – ellenőrzése, de csak 2023. március 1-től.

 

Az országos hatóság – a Pest Megyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya – számára a korábbi években is alapfeladatnak megfelelően a 2023. évi nemzetközi hulladékszállítás és a „2021/2022. év” hulladéklerakási járulékának ellenőrzése mellett az egyszer használatos műanyagtermék gyártók nyilvántartásba vételi és adatszolgáltatási kötelezettségének ellenőrzése, utóbbi ugyancsak visszamenőleg 2022. január 1-ig, de csak 2023. március 1-től.

 

A nemzetközi hulladékszállítás ellenőrzésének jelentőséget adhat, hogy meg nem erősített információk szerint hulladékok energetikai hasznosítási célú importjára egyes korábbi behozók számára nem került engedély kiadásra.

 

Cikk és kép forrása: dontwasteit.hu