Eljött a klímakrumpli ideje
A fosszilis tüzelőanyagok által hajtott klímaváltozás veszélyes szintre emeli a hőmérsékletet, a krumpli pedig különösen érzékeny a hőre, miközben az aszállyal és az áradásokkal is egyre többször kell számolni.
Az ENSZ októberi jelentése szerint a világ 2100-ra 3,1 Celsius-fokos felmelegedéssel néz szembe az ipar forradalom előtti szinthez képest.
Kína szerepe kulcsfontosságú a globális élelmezésbiztonságban, mivel az országban termelik a legtöbb burgonyát a világon, aminek a többi alapvető növényhez képest eleve magasabb a hozama.
A gazdálkodók olyan fajtákat keresnek, amelyek magasabb hozamúak és kevésbé érzékenyek a betegségekre, különösen az ír burgonyavészt is okozó penészgombára, ami a meleg és párás körülmények között veszélyt jelent. „Néhány új és agresszívebb, hagyományos megelőzési és védekezési módszereknek jobban ellenálló kórokozó kezdett megjelenni,” – mondta Li Hszü-emin (Li Xuemin), a belső-mongóliai cég vezérigazgatója.
A teljes cikk a telex.hu-n, az eredeti képriport pedig a reuters.com-on olvasható