Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eligazodás a hulladékos jogszabályok labirintusban

  • 2014. április 14.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Fémtörvény, hulladéktörvény, és állati eredetű melléktermékek szabályozásának együttes értelmezése szakértő előadókkal címmel rendez egész napos intenzív, konzultációval egybekötött konferenciát a DANDELION Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft. A rendezvényre felkért előadók hiteles, jogszabályalkotásban jártas, gyakorlati ismeretekkel rendelkező szakértők.

Kellő gondossággal kell eljárnia azoknak a cégeknek, akiknek a tevékenysége során hulladék keletkezik, ugyanis egyes hulladéktípusok esetében (mint például a fémhulladékok és az állati eredetű hulladékok, melléktermékek) a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény és annak végrehajtásain felül – vagy attól függetlenül – a speciális hulladékokra vonatkozó jogszabályokat is figyelembe kell venni.
Az egyes hulladékáramok, anyagfajták esetében az engedélyező és ellenőrző hatóság is különböző. A hulladékok esetében az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség és a regionális Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségek járnak el

Jóllehet a fent említett specifikus törvények a hatályuk alá eső hulladék- és anyagfajtákat részletesen szabályozzák, ezen törvények együttes olvasása és alkalmazása esetén átfedéseket és ellentmondásokat tapasztalhat a végrehajtói oldal, amely elsődlegesen a korábban kiadott engedélyek, besorolások és adatszolgáltatások értelmezése kapcsán okozhat fejtörést.
Az érintett hatóságok és a végrehajtói oldal közötti párbeszédet erősítheti az a május 8.-án tartandó konferencia és fórum, amelyet az említett három hatóság szakértői közreműködésével az ellenőrző és a végrehajtói oldal közötti kétoldalú párbeszéd erősítése érdekében szervez a DANDELION Kft.

Időpont: 2014. május 8. (csütörtök) 9:00-15:00 (érkezés 8:30-tól)
Helyszín: Budapest, MEZZO Restaurant (H-1122 Budapest, XII. Maros u. 28.)

Program:

  • 8:30-9:00 Érkezés
  • 9:00-9:15 Köszöntő, az előadók bemutatása, a konferencia programjának ismertetése (Nagy Gréta  ügyvezető)
  • 9:15-10:30 Hulladéktörvény – hatósági szemmel (Felkérés alatt: Dr. Bartus Adrienn, Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség)• 10:30-10:45 Kávészünet
  • 10:45-12:00 Fémtörvény – hatósági szemmel (Varga Sándorné, főhadnagy, NAV)
  • 12:00-13:00 Ebédszünet
  • 13:00-13:30 Állati eredetű melléktermékek – jogszabályi háttér (Dr. Vörös Bettina, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)
  • 13:30-14:30 Állati eredetű melléktermékek – hatósági engedélyezés (Dr. Forgó Viktória, Pest Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság)
  • 14:30-15:00 Konzultáció

Jelentkezési lap letölthető ezen a linken.

forrás:greenfo.hu